Времето: Силен вятър и сняг в цяла България, на много места ще натрупа - DC news

Времето: Силен вятър и сняг в цяла България, на много места ще натрупа

До сутринта облачността от запад  ще обхване цялата страна, но ще бъде все още почти без валежи.

Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°, в София около 0°.

През деня вятърът от североизток ще се усили, ще е умерен, в източните райони до силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно. От югозапад ще започнат валежи, отначало от дъжд, но със застудяването бързо ще преминават в сняг. До вечерта ще завали и в североизточните райони от страната. Значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област и в Западния, а вечерта и в Централния Предбалкан. Максималните температури ще са от 2°-3° по високите полета в Западна България до 8° в югоизточните райони.

През нощта срещу понеделник валежите в страната ще продължат, вече почти навсякъде от сняг, значителни в Източна България, Източните Родопи и в Централния Предбалкан. Там ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и ще има виелици и образуване на преспи.

Оранжев код за силен вятър и значителни валежи предимно от сняг обяви НИМХ за 7 области, сред които и Пловдив. Това са Смолян, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, София област, Ловеч и Габрово. За останалата част от страната предупреждението е от първа степен (жълт код). Очакват се значителни валежи със сумарни количества 20-35 mm, а в Предбалкана и Рило-Родопската област до 40-60 mm. Най-слаби ще са валежите по поречието на Дунав – до 10 mm.  Валежите продължават и през нощта срещу понеделник.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно. Сутринта ще преваляват валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Очакват се значителни валежи, ще се образува снежна покривка. В планинската част от областта ще духа умерен и временно силен североизточен вятър и ще има снежни виелици. Сумарно количество в планинската част от областта: 40-60 mm. Минималните температури ще са около 1°, а максималните ще достигат до 5°. 

Атмосферното налягане ще бъде малко по-високо от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

В планините

ще бъде облачно с валежи от сняг, в много райони интензивен. Ще духа силен изток-югоизточен вятър и ще има виелици. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра – около минус 8°.

Над Черноморието

ще има значителна облачност. Вечерта ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу понеделник по северното крайбрежие ще преминават и в сняг. Максималните температури ще са 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 06 мин. и залязва в 18 ч. и 12 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 05 мин.

Луната изгрява в 5 ч. и 19 мин. и залязва в 14 ч. и 09 мин. Фаза: три дни след последна четвърт.

Подобни статии

Top