Времето: Силен вятър от северозапад носи студ и сняг

Днес значително ще се усили северозападният вятър.

Оранжев код е обявен от синоптиците за ветровито време в Пловдив и още 18 области. В останалата част от страната кодът е жълт.  По-късно през деня с вятъра ще започне да нахлува студен въздух.

Облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна. На места по преминаващия студен атмосферен фронт ще има превалявания от дъжд, в планините – от сняг. Значителни валежи не се очакват.

Минималните температури ще са между 5° и 10°. Максималните ще бъдат между 17° и 22°. През нощта срещу четвъртък от северозапад облачността бързо ще намалява, но с рязко застудяване в отделни райони на Предбалкана е възможно да прехвърчи сняг.

В Пловдив и Асеновград времето ще е облачно, с възможни превалявания от дъжд. Ще духа силен вятър, който ще достига средна скорост между 20 и 25 м/сек, с възможни пулсации до 32 м/сек. Минималната температура ще бъде 7°, а максималната – до 21°. 

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава. Вечерта от запад ще започне бързо повишение.

Над планините

ще има променлива, често значителна облачност. На места ще превали дъжд, над 2000 метра – сняг, но до вечерта с очакваното рязко застудяване сняг ще превали и в ниските планински части. Ще духа бурен, по върховете временно ураганен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра – около 3°, но след пладне рязко ще застудява.

Над Черноморието

облачността ще е променлива, често значителна. Преди обяд ще духа до умерен вятър от запад-югозапад. След обяд значително ще се усили северозападният вятър. След пладне и вечерта, по преминаването на студения атмосферен фронт, на места ще превали слаб дъжд. Максималните температури на въздуха и на морската вода е 18°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Подобни статии

Top