Времето: Снегът се завръща, пет области с жълт код

Започналите от запад  валежи, през деня ще обхванат и централните райони от страната.

На много места валежите ще са от дъжд, над около 1000 метра ще вали сняг. По-съществени ще са валежите в Югозападна България. В Рило-Родопската област и на места в планинските райони на Западна България снежната покривка ще се увеличи още с около 10 см. В Източна България и на места на север от Стара планина ще духа умерен, временно до силен южен вятър и дневните температури там ще се повишат, ще остане почти без валежи. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, в Югоизточна България до 5°-8°. Максималните температури ще са между 3° и 8°, в Източна България – между 11° и 14°.

Жълт код за обилни валежи е обявен за пет области в Югозападна България. Сред тях е и Пловдив, а останалите са Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. На места в Пловдивско се очакват количества от 20-35 л/кв.м, в отделни планински райони и повече.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно през целия ден. Следобед ще започнат слаби валежи, които ще продължат през цялата нощ. В Родопите на места валежите от дъжд ще бъдат значителни. В Рило-Родопския масив валежите ще бъдат от сняг и снежната покривка ще се покачи. Минималната температура ще бъде около 1°, а максималната ще е около 8°-10°. 

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Над планините

облачността ще е значителна и в масивите от Западна и Централна България ще вали сняг, под 1000 метра – дъжд. В Рило-Родопската област валежите ще са значителни. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 1°.

По Черноморието

облачността ще е по-често значителна, но валежи не се очакват. Ще духа умерен, временно до силен южен вятър. Максималните температури ще са от 8° до 13°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На 29.01.2019 слънцето ще изгрее в 07:45 часа и ще залезе в 17:34 часа. Продължителност на деня 09:49 часа.

На 29.01.2019 луната ще изгрее в 02:13 часа и ще залезе в 12:41 часа. Осветеност на диска в 0h UT %. Фаза на луната: последна четвърт.

Подобни статии

Top