Времето: Сняг, виелици и поледици

Идват студ и сняг!

Под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от страната ще се създаде сложна метеорологична обстановка. В Северна България и високите полета ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа умерен, в Източна България силен до бурен север-североизточен вятър и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Застудяването ще продължи и в по-голямата част от страната температурите ще са с обратен денонощен ход. Сутринта температури ще са минус 2° – 0° в Северна България до 4°-8° в Южна България, а към 14 часа: минус 4° – минус 2° в Северна България и по високите полета, 2°-4° в Горнотракийската низина. През нощта срещу четвъртък снеговалежите ще продължат, значителни ще са в Южна България и там ще се образува снежна покривка с изключение на крайните югозападни райони. В Северна България снеговалежите ще отслабнат .

Започналият да вали през нощта дъжд в Пловдив и Асеновград, през деня ще премине в сняг. До полунощ ще се образува снежна покривка, в Родопите 10-20 см. Ще се усили вятърът от североизток, до 15-20 м/с. Минималните температури сутринта  ще са около 0°, максимални – около 6°-7°. На места до 10°.

Жълт и оранжев код за снеговалежи и бурен вятър е обявен в цялата страна. По-тежко ще е положението в Източна България.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за ноември – от север бързо ще се повишава.

Над планините

ще е облачно, ще вали сняг. По старопланинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще застудява и на 1200 метра максималната температура ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 5°.

По Черноморието

ще духа силен и бурен северен вятър. Ще има валежи, като по северното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат от минус 2 – 0° по северното крайбрежие до 6-8° по южното. Температурата на морската вода е 10-13°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

На 28.11.2018 слънцето ще изгрее в 07:34 часа и ще залезе в 16:55 часа. Продължителност на деня 09:21 часа.

Подобни статии

Top