Времето: Средиземноморски циклон носи дъжд и сняг в Западна България

Времето ще бъде облачно и ще вали

Под влияние на средиземноморски циклон, който от залива Сирт ще се премества на североизток към Балканския полуостров, ще се създаде валежна обстановка. Времето ще бъде облачно, в по-голямата част от страната, с изключение на североизточните райони ще има валежи от дъжд, а в Предбалкана и по високите полета – от сняг. Значителни количества се очакват, главно в Западна България и Рило-Родопската област. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, а максималните – между 4° и 9°.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, като и в по-голямата част от Северна България дъждът ще премине в сняг. Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания.

Жълт код (предупреждение от първа степен) за значителни валежи от дъжд и сняг в 13 области от страната обяви НИМХ за днес. Кодът важи за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали.

В Пловдив и Асеновград ще вали. Валежите ще бъдат значителни: в планинската част от сняг, в равнинната – от дъжд. Количества ще са около 20-25 mm. Минималните температури ще бъдат около 2°, а максималните ще достигат до 5°. 

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март и ще продължи да се понижава.

Над планините

ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в масивите от Западна България и Рило-Родопската област. Ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Над Черноморието

ще бъде облачно, главно по южното крайбрежие с валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Слънцето изгрява в 6 ч. и 28 мин. и залязва в 18 ч. и 40 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 12 мин.

Луната изгрява в 10 ч. и 43 мин. и залязва 1 час и 41 мин. след полунощ. Фаза: първа четвърт.

Подобни статии

Top