Времето: Студен фронт носи дъжд и сняг, жълт код за значителни валежи

През България днес преминава студен атмосферен фронт.

Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, в северозападните райони – от сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. До вечерта на много места в Северна България и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. В Предбалкана и Лудогорието ще има условия за преспи и навявания. Минималните температури ще са предимно между минус 2° и 3°. Максималните температури ще са от 1° – 3° в Северозападна България, където ще са без съществен дневен ход, до 9° – 11° в югоизточните райони от страната.

Жълт код (първа степен) за значителни валежи обяви за днес НИМХ. В северозападните и планинските райони – от сняг, като ще се образува снежна покривка. В останалата част от Северна България, както и в югозападните райони валежите ще са от дъжд и сняг, вечерта и там ще преминат в сняг и ще се образува снежна покривка.  Кодът е валиден за 22 области в страната, сред които и Пловдив.

В Пловдив и Асеновград времето ще е облачно, с валежи от дъжд, които следобед и вечерта ще преминават в сняг. Минималните температури ще бъдат около 3°, а максималните ще достигат до 6°. 

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по ниско от средното за месеца.

В планините

ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под около 1200 метра – от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад – северозапад и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите границата на снеговалежа ще се понижи. На много места по планинските проходи ще се образуват преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

По Черноморието

ще бъде облачно и ветровито. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. След обяд ще има валежи от дъжд, по-значителни по северното крайбрежие. Максималните температури ще са между 5° и 10°. Вълнението на морето ще е 3 – 4 бала. Температурата на морската вода е 7° – 8°. През нощта срещу четвъртък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад.

Слънцето изгрява в 6 ч. и 47 мин. и залязва в 18 ч. и 27 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 40 мин.

Луната изгрява в 5 ч. и 39 мин. и залязва в 15 ч. и 13 мин. Фаза: три дни преди новолуние.

Подобни статии

Top