Времето: Студеното идва от северозапад, горещ ден на изток

времето

Преди обяд времето ще е предимно слънчево.

Ще духа югозападен вятър и повишението на температурите ще продължи, повече в Източна България и в Предбалкана. Около и след обяд най-напред в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили до 15-20 м/сек. и с него ще започне да нахлува студен въздух. До вечерта и в Източна България вятърът ще се обърне от северозапад. По самото преминаване на бърз студен атмосферен фронт облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд с гръмотевици. Към 15 часа температурите ще бъдат в широк интервал – от 18°-20° в северозападните райони, до 32°-34° на места в източната половина от страната.

В Пловдив и Асеновград времето ще е слънчево и горещо с максимални температури до 33°. Сутринта ще е по-хладно, но термометрите ще показват около 16°. Следобед и до вечерта ще нахлува студен въздух.

Жълт код за силен вятър

е обявен за Пловдив и още 22 области в страната за днес, съобщават от НИМХ. В областите Пловдив, Пазарджик, Перник, Разград, Добрич, София-град, София-област, Кюстендил, Благоевград, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Габрово, Стара Загора, Сливен, Варна, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Враца и Видин през втората половина на деня северозападният вятър ще се усили. Средната му скорост ще е между 14 и 19 м/сек., а на места ще стига до 24-25 м/сек.

Преди обяд атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за септември, а след пладне – от запад ще започне бързо да се повишава.

В планините

ще духа силен запад-югозападен вятър, който след пладне в ниските части ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Облачността ще е променлива и по самото преминаване на студения атмосферен фронт само на отделни места краткотрайно ще превали. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 23°, на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието

ще бъде слънчево, след пладне от северозапад облачността ще започне да се увеличава и до вечерта, главно по северното крайбрежие краткотрайно ще превали. През по-голямата част от деня ще духа умерен югозападен вятър и температурите ще бъдат високи, но до вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Максималните температури на въздуха ще бъдат 28°-32°. Температурата на морската вода е 24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Подобни статии

Top