Времето: Валежи над цялата страна, оранжев код за поледици и навявания в половин България

На много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни.

Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се образува снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания. С умерен, в източните и планинските райони и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, малко по-високи по Южното Черноморие. През деня валежите ще отслабнат, след обяд в повечето райони ще спрат, но в Североизточна България ще продължи да вали сняг. Ще духа умерен, в североизточните райони и временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между минус 2° и 3°.

Оранжев код (предупреждение от втора степен) за Източна България и жълт код (предупреждение от първа степен) за централните райони на страната за снеговалежи, които ще са придружени от силен вятър, обяви НИМХ. Оранжев е кодът за областите Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Разград, Силистра и Добрич. Жълт е кодът за Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно с валежи от сняг. Минималните температури ще са 0°, а максималните през деня – около 3°. Очаква се снеговалежът в Пловдив да спре до обяд. 

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над планините

ще е облачно с валежи от сняг. След обяд снеговалежите ще отслабнат. Ще духа умерен, по откритите части и силен северен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 6°, на 2000 метра – около минус 12°.

Над Черноморието

ще е облачно с валежи от сняг, по южното крайбрежие – предимно мокър. Ще духа умерен и силен север-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 0° и 3°. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде от 3 до 5 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 47 мин. и залязва в 17 ч. и 33 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 47 мин.

Луната залязва в 6 ч. и 59 мин. и изгрява в 16 ч. и 02 мин. Фаза: един ден преди пълнолуние.

Подобни статии

Top