Времето: Валежите продължават, на места ще са значителни - DC news

Времето: Валежите продължават, на места ще са значителни

Ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност,

валежи ще има на повече места в Западна и Централна България. В отделни райони, главно в Северозападна,  в Югозападна и Централна България ще има условия валежите да са значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. В източната част от страната ще има повече слънчеви часове, но и там на места, главно около и след обяд, ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Дневните температури и в източните райони ще се понижат, максималните в по-голямата част от страната ще са между 24° и 29°, в София – около 24°, на изток – до 32°.

Жълт код обяви НИМХ за краткотрайни, локално интензивни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевична дейност, главно в следобедните часове и до полунощ в 7 (седем) области, главно в северозападната част от страната. Очаквани количества на валежите през деня и в Югозападна и Централна България – до 25-40 mm.

 

В Пловдив и Асеновград ще се редуват слънце, облаци и дъжд с гръмотевици. Минимални температури около 19°, максимални – около 30°.

Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна – по-ниско от средното за месеца.

Над планините

в Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В много райони ще има краткотрайни валежи, на места ще са значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. В планините в крайните източни райони от страната ще има повече слънчеви часове, но и там ще се развива купеста, около и след обяд и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е предимно умерен, ще придобие източна компонента, по най-високите масиви ще е от юг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 14°.

По Черноморието

ще има повече слънчеви часове, но още преди обяд ще се развива купеста, около и след обяд – купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 27°-30°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 41 мин. и залязва в 20 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 35 мин.

Луната в София изгрява в 1 ч. и 31 мин. и залязва в 17 ч. и 47 мин. Фаза на луната: три дни след последна четвърт.

Подобни статии

Top