Времето: Валежите ще обхванат цялата страна, снегът ще започне да трупа

Времето ще се задържи облачно.

В Западна България ще вали предимно дъжд, в северозападните райони дъждът ще е примесен със сняг. Вятърът ще е слаб от изток-североизток. Минималните температури ще са между 1° и 6°, за София – около 2°. През деня валежите ще обхванат цялата страна. Вятърът от изток-североизток ще се усилва, ще е умерен, вечерта в Източна България – временно силен и с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите, дъждът в Северозападна България и по високите западни полета ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покривка. Максималните температури ще са между 3° и 8°, в София около 4°.

Жълт код за значителни валежи обяви НИМХ за 10 области от страната, сред които и Пловдив. Очакваните сумарни количества на валежите на места в Западна и Централна България ще достигнат до 30-40 mm, като с понижението на температурите в западната половина от Дунавската равнина, Предбалкана и по високите полета дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покривка. Валежите ще продължат и през нощта срещу вторник, като в повечето райони ще са от сняг.

 

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно със значителни валежи от дъжд, а над 1200 метра – от сняг. Сумарно количество за 24 часа на места в Същинска Средна гора и Родопската част от областта до 30-40 mm. Минимални температури около 5°, максимални до 7°. 

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца, след обяд ще започне да се повишава.

Над планините

ще е облачно с валежи от сняг, под 1200 метра – от дъжд, в Западна Стара планина – на по-малка височина. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен изток-югоизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 2°.

Над Черноморието

ще е предимно облачно. Валежи от дъжд ще има главно в следобедните часове. Вятърът ще е от североизток, постепенно ще се усилва и вечерта на места ще е силен. Максималните температури температури на въздуха ще са 8-10°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, привечер ще се усили до 4 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 56 мин. и залязва в 17 ч. и 12 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 15 мин.

Луната залязва в 0 ч. и 54 мин. и изгрява в 12 ч. и 25 мин. Фаза: един ден след първа четвърт.

Подобни статии

Top