Времето: Започва снеговалеж, за Пловдив кодът е жълт

Южно от България днес ще преминава циклон,

който ще е причина за динамичното време в страната. Ще духа умерен северозападен вятър, след обяд ще се ориентира от север-североизток и привечер ще се усили. Ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в южните и планинските райони от страната, където в комбинация с вятъра ще има условия за виелици. Почти без валежи ще е в Североизточна България. Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 3° и 2°, а максималните ще са предимно между минус 2° и 3°.

В Пловдив и Асеновград  е обявен жълт код за опасно време. Ще бъде облачно и слабо ще превалява сняг. Заради вятъра ще има условия за виелици и  навявания. В планинската част може да се образува до 15-сантиметрова снежна покривка. Минималните температури ще са около 0°, а максималните  – до плюс 5°.

Освен в Пловдив, жълт код за сняг и силен вятър е обявен за още 7 области. Това са Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Ямбол, Бургас и Хасково.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца.

В планините

ще е облачно, ветровито и с валежи от сняг. В Рило-Родопския масив снеговалежите ще са значителни и ще има условия и за навявания. Ще духа силен и бурен североизточен вятър и с него температурите ще се понижат. Усещането ще е за мразовито време. Максималната на височина 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра – около минус 10°.

По Черноморието

ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Ще духа умерен североизточен вятър, който привечер ще се усили. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 2° и 4°. Вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е около 7°.

Подобни статии

Top