Времето: Жълт и оранжев код за проливни дъждове в цялата страна - DC news

Времето: Жълт и оранжев код за проливни дъждове в цялата страна

Времето ще се задържи облачно и дъждовно, като валежите ще продължат и през нощта срещу събота.

В много райони от Централна България ще са значителни по количество. Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен от североизток. Минималните температури ще са от 2°-3° на места из високите полета на Западна България, където сутринта дъждът ще е примесен със сняг, до 14°-15° по Южното Черноморие. Максималните ще са съответно от 5°-6° до 17°-18°.

Валежната обстановка в страната се запазва. В повечето райони валежите ще са значителни. НИМХ издава предупреждение от втора степен (оранжев код) в 16 области, сред които и Пловдив, а в 10 области предупреждението е от първа степен (жълт код).

В Пловдив и Асеновград ще продължи да вали дъжд, като валежите ще са значителни, на отделни место до 65 mm. Минималните температури ще са около 7°, а максималните ще са около 10°. 

Под влияние на приближаващия южно от страната средиземноморски циклон, атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

В планините

ще е облачно с валежи от дъжд, над 1500 метра – от сняг, в сутрешните часове в Западна България и на по-малка височина. Ще духа умерен вятър, предимно от изток, по най-високите части на Рила и Пирин – силен от юг. Максималната температура на 1200 ще е около 6°, на 2000 метра – около 0°.

Над Черноморието

ще е облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 15° и 18°, приблизително колкото е температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 40 мин. и залязва в 18 ч. и 44 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 04 мин.

Луната залязва в 1 ч. и 42 мин. и изгрява в 16 ч. и 51 мин. Фаза: два дни след първа четвърт.

Подобни статии

Top