Времето: Жълт код за интензивни валежи в 15 области, сред тях е и Пловдив - DC news

Времето: Жълт код за интензивни валежи в 15 области, сред тях е и Пловдив

Под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се създаде валежна обстановка.

Времето ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд, в планините над 1500 м – от сняг. С умерен и временно силен северозападен, в Източна България – североизточен вятър ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите след обяд в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°, а максималните ще са от 4°-5° в северозападните райони до 13°-15° в югоизточните, където преди обяд вятърът все още ще е от югозапад; там по-късно през деня с преминаването на студения фронт ще има и гръмотевична дейност.

Жълт код обяви НИМХ за опасност от значителни валежи в 15 области от Западна и Централна България – до 25-30 mm.  Сред тях е и област Пловдив.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно и дъждовно. Ще има значителни валежи, предимно от дъжд с количества до около 25 mm. Минималните температури ще бъдат около 5°, а максималните ще достигат до 12°. 

Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Над планините

ще е облачно, на много места с валежи над 1500 метра – от сняг, в ниските райони от дъжд, но след обяд с понижението на температурите дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област, Средна гора и Предбалкана. Ще духа силен вятър в ниските части от северозапад, а по билата от югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието

ще е предимно облачно. На много места ще има валежи, по-значителни по южното крайбрежие. Преди обяд ще духа югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток и ще се усили. Максимални температури на въздуха: 12°-15°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 14 мин. и залязва в 18 ч. и 6 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 51 мин.

Луната залязва в 10 ч. и 05 мин. и изгрява в 00 ч. и 41 мин. на 23.02.2022 г. Фаза: два дни преди последна четвърт.

Подобни статии

Top