Времето: Жълт код за обилни валежи от дъжд и сняг

млечено

От северозапад  започват валежи от сняг.

Вятърът отново временно ще се ориентира от юг, в Източна България ще е умерен до силен. Минимални температури – между минус 1° и 4°, в източните и южните райони до 7°-8°. През деня вятърът отново ще се ориентира от северозапад, след обяд в Източна България – от север, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно с валежи от сняг, в източните и южните райони – от дъжд. След обяд снеговалежът в северозападните райони ще спре. Към 14 часа температурите ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в Източна България – до 10°-12°. През нощта срещу сряда, със застудяването, и в Източна България дъждът ще премине в сняг, ще бъде интензивен и в комбинация със силен северен вятър ще има виелици и навявания.

Жълт код за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата страна обяви НИМХ за днес.  На много места ще има валежи от сняг, в източните и южните райони – от дъжд, който вечерта и през нощта срещу сряда също ще премине в сняг. С усилването на северния вятър ще има условия за виелици и снегонавявания.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно, очакват се валежи от дъжд, които постепенно ще преминат в сняг.  Количествата сумарен валеж ще бъдат около 15-30мм. С усилването на вятъра от север, през нощта срещу сряда ще има условия за снегонавявания. Минимални температури около 2°, максимални – до 7°.

Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши, но ще остане значително по-ниско от средното за месеца.

В планините

ще бъде облачно и мъгливо с валежи от сняг. Ще духа югозападен вятър, който около обяд ще започне да се ориентира от север, ще се усили и с него ще започне застудяване. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 4°.

Над Черноморието

ще бъде облачно. След обяд ще започнат валежи от дъжд, които към полунощ ще преминат в сняг. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от север, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Максималните температури на въздуха ще са 10°-13°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 47 мин. и залязва в 17 ч. и 32 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 45 мин.

Луната залязва в 6 ч. и 05 мин. и изгрява в 15 ч. и 04 мин. Фаза: два дни преди пълнолуние.

Подобни статии

Top