Времето: Жълт код за обилни валежи в цялата страна - DC news

Времето: Жълт код за обилни валежи в цялата страна

Над страната ще бъде облачно, дъждовно и ветровито.

Започналите от запад валежи ще продължат и до вечерта ще са повсеместни, на места в Западна и Централна България количествата ще са значителни. Ще духа умерен, по поречието на Дунав и в Източна България – временно силен вятър от изток-североизток. Температурите ще са без съществен дневен ход. Минималните ще са между 8° и 13°, а максималните – между 11° и 16°.

Жълт код обяви НИМХ за значителни валежи в цялата страна. Главно в западната половина на страната количествата ще са 25-35 mm, в планинските райони и повече, на изток ще са по-малко – 20-25 mm. Валежите ще продължат и през нощта срещу събота.

В Пловдив и Асеновград ще е облачно и дъждовно. Ще има валежи от дъжд с количества 25-35 mm, в планинските райони са възможни и повече. Минималните температури ще бъдат около 9°, а максималните ще са около 13°. 

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Над планините

ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Над около 1600 метра валежите ще са от сняг и по върховете ще се образува снежна покривка. В масивите от Западна България и Предбалкана количествата ще са значителни. Ще духа силен до бурен изток-североизточен вятър, който привечер по високите и открити части ще се ориентира от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 2°.

Над Черноморието

ще бъде облачно, ветровито, а след обяд и привечер – и с валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 14° и 17°. Температурата на морската вода е 17° – 19°. Вълнението на морето ще бъде 3 – 4 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 32 мин. и залязва в 18 ч. и 56 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 24 мин.

Луната изгрява в 9 ч. и 41 мин. и залязва в 20 ч. и 14 мин. Фаза: два дни след новолуние.

Подобни статии

Top