Времето: Жълт код за опасно време в почти цялата страна

В 21 области в страната е обявен жълт код за опасно време за утре (11 февруари).

За 17 области е обявено предупреждение за силен вятър, сняг и поледици. Кодът е в сила за областите Пловдив, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. При тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, както и за наличието на обширни области със сняг и/или лед на пътя.

В 4 области е обявен жълт код за сняг и поледици, това са областите Кюстендил, Перник, София-град и Софийска. В област Бургас е в сила предупреждение за обилни валежи от дъжд. Сумарно за денонощието се очакват количества около 20-30 л/кв.м., на отделни места и повече. Жълт код за силен вятър и бурно морско вълнение е обявено за цялото Черноморско крайбрежие. Ще духа вятър от север-североизток със скорост 14-17 м/с (7 бала по Бофорт) и пориви 20-22 м/с (8-9 бала по Бофорт), след обяд ще духа от север-северозапад. Вълнението ще бъде 4 бала.

Почти в цялата страна утре ще вали сняг, само на места в Горнотракийската низина валежите ще са от дъжд, но по-късно и там ще се премесва със сняг. Ще се образува снежна покривка. Привечер от запад валежите ще започват да отслабват и да спират. Ще духа умерен, в Източна България до силен вятър от север-североизток, който през деня постепенно ще се ориентира от северозапад и с него ще продължи да нахлува студен въздух. На места в дунавската равнина, Предбалкана и Родопите, където валежите ще са по-интензивни, ще има условия за снежни виелици и навявания.

Минималните температури ще са между -2° и 3°, а максималните – от 0° до 5°.

В Пловдив също се очаква валежите да преминат от дъжд в сняг, а максималните температури в града ще са между 2° и 4°.

Над Асеновград се очаква валежите да продължат да са от дъжд, а максималните температури ще са между 2° и 6°

В планините

ще е облачно със силни снеговалежи. Ще духа умерен, по билото на Стара планина временно до силен вятър от север-североизток, който след обяд ще отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 0°, на 2000 метра – около минус 6°.

По Черноморието

ще е облачно с валежи от дъжд, по северното крайбрежие примесен със сняг. Ще духа силен вятър от север-североизток, който през деня ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са 3-6°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня бавно ще се повишава.

Подобни статии

Top