Времето: Жълт код за сняг и виелици в цялата страна - DC news

Времето: Жълт код за сняг и виелици в цялата страна

Над страната ще преобладава облачно и ветровито време.

На много места в Северна България и планините ще има валежи предимно от сняг. В Предбалкана и Лудогорието количествата ще са значителни. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад и ще има условия за виелици и навявания. Привечер в Източна България ще се ориентира от североизток. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, а максималните ще са между 3° и 8°. В София минимална – около минус 1°, максимална – около 3°.

Жълт код обяви НИМХ за силен вятър в 26 области в страната. В 14 от тях е издаден жълт код и за значителни снеговалежи, които в комбинация със силния вятър ще се създадат условия за навявания и виелици в планинските райони.

В Пловдив и Асеновград ще е облачно. Ще преваляват дъжд в равнините, който ще обръща в сняг, а в планинските райони ще вали сняг. Ще духа силен северозападен вятър, който в комбинация със значителните валежи от сняг в планинските райони ще създаде условия за виелици и навявания. Минималните температури ще бъдат около 1°, а максималните ще достигат до 8°. 

Атмосферното налягане значително ще се понижи, но привечер от запад ще започне да се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

В планините

времето ще бъде доста динамично. Ще духа силен и бурен вятър от север-северозапад. В комбинация със снеговалежите в Предбалкана и по северните склонове на планините ще се образуват преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра – около минус 8°.

По Черноморието

ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи от дъжд и сняг. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 4° и 7°. Температурата на морската вода е между 6° и 9°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 39 мин. и залязва в 17 ч. и 42 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 3 мин.

Луната в София залязва в 7 ч. и 19 мин. и изгрява в 16 ч. и 15 мин. Фаза на луната: един ден преди пълнолуние.

През нощта срещу неделя

и в неделя с умерен и силен вятър от север ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат значително и към 14 часа в по-голямата част от страната ще са около и под 0°. Валежите ще продължат, значителни по количество ще са в Северна България и планините, а през нощта срещу понеделник в източните райони. Дъждът навсякъде ще премине в сняг, остават условията за виелици и навявания. Температурите ще се понижат значително и към 14 часа в по-голямата част от страната ще са около и под 0°.

В понеделник

в Източна България ще остане доста ветровито, облачно, с валежи от сняг. В западните райони валежите ще спрат, вятърът ще отслабне, а по-късно през деня и облачността ще се разкъсва. Застудяването ще продължи, минималните температури ще са между минус 10° и минус 5°, а максималните – между минус 6° и минус 1°.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top