Времето: Жълт код за валежи от дъжд и сняг в цялата страна

Валежната обстановка продължава.

В повечето райони ще вали сняг, на много места по поречието на Дунав – дъжд и сняг, в Източна България – дъжд. По високите полета на Западна България, Предбалкана и планинските райони снежната покривка ще се увеличи още. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. С него ще нахлуе още студен въздух, а в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. Температури ще са почти без дневен ход. Минималните ще са между 0° и 5°, а максималните – между 1° и 6°. В Югоизточна България температурите ще са сравнително високи, дневните ще достигат на места до към 8°. Възможна е слаба гръмотевична дейност. През нощта срещу вторник валежите постепенно ще отслабват и спират.

Жъвт код (предупреждение от първа степен) за значителни валежи в по-голямата част от страната с изключение на Югоизточна България обяви НИМХ. В Северна и Западна България валежите ще се предимно от сняг, в централните райони на Южна и от дъжд. В Североизточна България, където ще духа умерен вятър от север-североизток ще има условия за виелици и навявания. В областите Смолян и Кърджали през нощта срещу понеделник ще има условия и за поледици. Само в четири области кодът ще е зелен. Това са Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол.

В Пловдив и Асеновград отново ще вали обилно – в планинската част предимно сняг, в равнинната – дъжд. Количествата валеж ще са 20-25 mm. Минималните температури ще са около 2°, а максималните ще достигат до 5°. 

Атмосферното налягане през нощта ще продължи да се понижава. През деня ще започне да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за март.

Над планините

ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен югоизточен вятър, по високите части от югозапад. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от север-североизток и ще се усили. С него ще нахлуе още студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието

ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 7°-8°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Слънцето изгрява в 6 ч. и 26 мин. и залязва в 18 ч. и 41 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 15 мин.

Луната залязва в 2 ч. и 38 мин. и изгрява в 11 ч. и 31 мин. Фаза: един ден след първа четвърт.

Подобни статии

Top