Времето: Зимата напомня за себе си със сняг и студ, жълт код за опасно време в цялата страна

Oт северозапад през страната ще преминава студен атмосферен фронт.

Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад – ще бъде умерен и силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще започнат валежи от дъжд, които с понижението на температурите, по високите полета на Западна България и в Предбалкана ще преминат в сняг. Сутрешните температури ще бъдат между 0° и 5°. Ще бъде облачно и ветровито. Ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета на Западна България сняг, но с понижението на температурите през деня и през нощта срещу четвъртък дъждът в цялата страна ще премине в сняг. Значителни ще бъдат снеговалежите в Родопите, а през нощта срещу четвъртък в Предбалкана и Североизточна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър, който към края деня в Източна България ще започне да се ориентира от север и в североизточните райони още ще се усили. Ще има виелици и навявания. Без валеж ще се задържи почти през целия ден в северозападните райони от страната. Към 14 часа температурите ще бъдат между 2° и 7°.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно с валежи от дъжд, които постепенно ще преминават в сняг. Минимални температури около 4°, максимални –  до 6°.

За цялата страна е в сила жълт код за силен вятър и снеговалежи. Ще вали дъжд и сняг, през нощта срещу четвъртък сняг и ще се образува снежна покривка. Ще духа силен северозападен вятър с пориви до 20-22 м/сек. Ще има виелици и навявания.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. По-късно през деня ще започне да се повишава.

В планините

ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа силен северозападен, по най-високите върхове северен вятър, който през деня ще се ориентира от североизток и ще се усили до бурен. Температурите през деня ще се понижават и към 14 часа ще бъдат – на 1200 метра около минус 2°, на 2000 метра – минус 9°.

По Черноморието

ще бъде облачно с валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще започнат да преминават в сняг. Ще духа до умерен до силен северозападен вятър, който през нощта срещу четвъртък ще се ориентира от север и ще се усили. Максималните температури ще бъдат 7° – 8°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, но през нощта срещу четвъртък ще се усили до 4 – 5 бала.

На 05.02.2020 слънцето ще изгрее в 07:38 часа и ще залезе в 17:43 часа. Продължителност на деня 10:05 часа.

На 05.02.2020 луната ще изгрее в 13:41 часа и ще залезе в 04:12 часа. Осветеност на диска в 0h UT 85 %. Фаза на луната: след първа четвърт преди пълнолуние.

Подобни статии

Top