Все още чакат резултатите от пробите за мъртвата риба в Чая

Възможно е да е резултат на хипотермия или отравяне от метали и неразтворими вещества

Възможно е мъртвата риба, намерена в река Чая в събота вечерта и в неделя следобед, да е резултат от сезонните промени и разликите в температурите. В такива случаи рибата измира от хипотермия, съобщи пред DCNEWS шефът на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев. Според шефът на дирекция „Мониторинг“ в Басейнова дирекция Марин Маринов пък, има вероятност Чая да е замърсена от метал.

Мъртва риба изплува в река Чая, РИОСВ проверява причините

По думите на Маринов от събота вечерта до днес са извършени общо три проверки за умрялата риба, след подаден сигнал в община Асеновград. При подаване на първия сигнал за района на Нареченски бани, проверяващите не са открили мъртви риби. Те са забелязали запенване на водата в бял цвят, но замърсяване не било установено.

За втория сигнал от неделя и при проверките на РИОСВ-Смолян вчера, са установени малки количества мъртва риба. Взети са проби от водата в Чая и от река Юговска, която се влива в Чая  и идва от Лъки. „В момента пробите се работят както за метали, така и за други замърсители, очакваме резултатите“, поясни Маринов. По думите му очакванията на специалистите са Юговска река да е замърсена с метали и неразтворени вещества, тъй като в този район има фабрика, която произвежда метали.

Подобни статии

Top