Всенощно бдение в Бачковския манастир в чест на Патриарх Евтимий Търновски - DC news

Всенощно бдение в Бачковския манастир в чест на Патриарх Евтимий Търновски

Началото е в 20 часа в съборната църква „Успение Богородично“

На 19 януари в съборната църква на Бачковската обител манастирското братство, начело с игумена на манастира – Велички епископ Сионий, ще отслужи всенощно бдение в чест на последния светител на българския народ по време на Втората българска държава – Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Бачковският манастир е имал благодатта да се превърне в последна обител за светия Патриарх, в нето той е упокоение през 1404г. В него за последно е огласявал светителските си слова и духовни наставления сред българското братство на обителта. Превратностите на историята не са успели да угасят светилника, запален от светеца и съхранен в Бачковския манастир за освещаване на православния български народ.

Бдението ще започне в 20:00 ч. в съборната църква на манастира – „Успение Богородично“.

„Тогава Евтимий беше в изгнание в Станимака, където и прие край на своя живот. А църквата Петричка (на Бачковския манастир), от основи бе разрушена от нечестивите тогава владетели… поради това и гробът на светия – на св. Патриарх Евтимий остана и до днес неизвестен, а този Константин Костенечки, из младини имащ страх Божий и отдал се на книжно учение, достигна манастира, където намери малко останали Евтимииеви ученици, но самия Светейши Евтимий не намери жив.”

Из „Ловчанския сборник”, ХVв.

Негово Преосвещенство епископ Сионий и братята на Бачковската обител, канят всички православни християни да вземат молитвено участие в богослуженията на бдението.

Снимки: Фейсбук

Подобни статии

Top