Втора доживотна присъда за килъра Божидар Атанасов

ВКС потвърди доживотната му присъда за убийството на бизнесмена Оги Лудия

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено наказанието „доживотен затвор“ за пловдивския килър Божидар Атанасов. Той е признат за виновен с присъда от 2017 г. на Пловдивския окръжен съд за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов с прякор Лудия. Делото е образувано пред Пловдивския апелативен съд по жалби на подсъдимия, на гражданските ищци и частните обвинители.

С присъдата Атанасов бе осъден на „доживотен затвор“ за това, че на 17.08.2007 г. в частна вила, намираща се в парк „Родопи“, Пловдивска област, при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, умишлено е умъртвил Харизанов, като убийството е извършено с ловна пушка.

Отново доживотен затвор за килъра Божидар Атанасов заради убийството на Огнян Харизанов

Със същата присъда подсъдимият Атанасов е осъден да заплати на близките на бизнесмена общо 850 000 лева, представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди от деянието му.

В своето решение Върховният касационен съд е приел за неоснователни всички доводи на страните за допуснати при съдебното разглеждане на делото процесуални нарушения, неправилно приложение на материалния закон и явна несправедливост на избраното наказание. Занимал се е с изложения доказателствен анализ и заключил, че Пловдивският апелативен съд е изпълнил в пълен обем процесуалните си задължения за обективно, всестранно и пълно изследване на обстоятелствата по делото и в тази връзка  аргументирано е отхвърлил твърдението на подсъдимия, че не е автор на убийството.

Върховният съд се е спрял и на предпоставката за определяне на наказанието „доживотен затвор“, а именно изключителна тежест на деянието, като е намерил за неприемливо виждането на защитата, че случаят не разкривал подобна тежест, както и мнението за завишен смекчаващ потенциал на изминалия от инкриминирания момент дълъг период от време. Същевременно е счел за неправилни съображенията в подкрепа на искането на частното обвинение за определяне на най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Припомняме, че килърът има още една доживотна присъда – за убийството на митничаря Георги Дребчев.

Отново доживотна присъда за убиеца на митничаря Дребчев – Божидар Атанасов

Подобни статии

Top