Втора матура за зрелостниците днес, изпитът е по избираем профилиращ предмет - DC news

Втора матура за зрелостниците днес, изпитът е по избираем профилиращ предмет

1990 зрелостници в Пловдив ще защитават проект, 2019 ще държат изпит за професионална квалификация

Днес се провежда втората матура по избираем предмет измежду профилиращите в училище. Рано тази сутрин в Министерство на образованието журналист изтегли изпитен вариант №1 за втората задължителна матура по профилиращ предмет, предаде БГНЕС.

В Пловдив 1990 зрелостници са избрали да защитават проект, а 2019 ще държат изпит за професионална квалификация. Новата система намалява броя на желаещите да държат матура по биология като профилиращ предмет – 174. До момента тя  бе сред най-предпочитаните като общообразователен предмет. На география и икономика искат да се явят 106, на математика – 99, а 70 – на история. За италиански език заявления са подали 49, за испански – 44, за философски цикъл – 42, за френски – 40, за химия и опазване на околната среда – 33, за руски – 32. За първи път няма нито един желаещ за физика, предава Радио Пловдив.

Новия зрелостен изпит по предприемачество ще положат 87 абитуриенти, също 87 са заявили изпит по немски език. По информационни технологии желаещите са 81. На матура по информатика се очакват 9 зрелостници, по музика са само трима. Нито един не е избрал изобразително изкуство.

Припомняме, че за учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Изпитът ще се проведе в 224 класни стаи на 30 учебни заведения от областта, съобщиха от РУО на МОН под тепетата. Той започва в 8:30 ч.

Общо 45 224 зрелостници се очаква да се явят на втората матура в цялата страна, съобщават от МОН.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от биология и здравно образование и география и икономика. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита – сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани  са общо 26 156 квестори.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top