Втора „Златна България“ за Едмонд Назарян - DC news

Втора „Златна България“ за Едмонд Назарян

Следващата цел на европейския шампион по борба за юноши е световната титла при мъжете

На специална церемония в Пресклуб „България“ европейският шампион по борба класически стил за юноши в кат. до 63 кг Едмонд Назарян бе награден със „Златна България“ и ваучер за луксозен уикенд в Пампорово, след като бе избран за Спортист №1 на месец юни. Още с дебюта си при мъжете на Европейското първенство в Рим преди 2 г, синът на легендарния Армен Назарян завоюва златния медал в кат. 55 кг, което също му донесе признанието на спортните редакции Спортист на м. февруари 2020 г.

В една от най-оспорваните анкети на Пресклуба Едмонд Назяран получи 5 гласа от гласувалите 22 спортни медии и редакции. По 4 гласа имат Дейвид Фишеров /вдигане на тежести/ – европейски шампион в кат. до 102 кг на първенството в Тирана и Боряна Калейн /художествена гимнастика/ – европейска вицешампионка в многобоя, с 2 титли и бронзов медал на отделните уреди на първенството в Израел. С по 3 гласа са Христо Христов /вдигане на тежести/ – европейски шампион в кат. 109 кг на първенството в Тирана и Антоанета Костадинова /спортна стрелба/, спечелила златен медал на 25 метра малокалибрен пистолет на Световната купа в Баку. С 2 гласа е Валентина Георгиева /спортна гимнастика/, спечелила златен медал на прескок на Световната купа в Осиек /Хърватия, а с 1 глас Изабела Янкова /планинско колоездене/ – европейска шампионка на спускане за девойки.

“Доволен съм от спечелената титла. Имах една седмица почивка и започвам да се готвя за световното първенство за мъже. Предстоят тежки дни, но пътят към титлата е труден. Още от днес започваме лагер на Белмекен. Подготовката ще е много сериозна, защото вече ще има и азиатци, а те са школа в борбата.” каза след награждаването Едмонд Назарян.

Двукратният световен шампион Емил Иванов, личен треньор на Назарян, разкри, че най-важното състезание за Едмонд е предстоящото световно първенство за мъже през септември в Белград.

“Първото място на това европейско за юноши не беше наша основна цел. Всичките ни усилия са насочени към световното за мъже през есента, където конкуренцията е много голяма заради азиатците. Искаме Еди да се утвърди в мъжкия елит. На европейското за юноши Назарян се състезава в по-горната категория, за да не сваля килограми. Той трябва да трупа сила, защото именно тя не му достигна в Рим на финала. Той все пак е на 20 години и има още да подобрява физическата си подготовка. Важното беше да върнем шампионския му дух. Защото след като спечели титлата през 2020 г. имаше поредица от неудачи, предимно от здравословен характер. И на практика имаше само едно състезание при мъжете и две при юношите. Сега на европейското беше много убедителен, почти не даде никакъв шанс на съперниците си, загуби само 2 точки. Така че на европейско ниво стоим много добре. Сега остава да се представим отлично и на световното за мъже в Белград (10-18 септември), заключи Иванов.

Генералният секретар на федерацията Валентин Райчев уточни, че календарът е доста наситен за националите. През август зала „Арена Армеец” ще е домакин на световно първенство за юноши и девойки, а през октомври в столичната „Асикс Арена ” ще се проведе световния шампионат за ветерани. Този месец предстоят европейското за юноши до 15 г. в Загреб (16-19 юли) и световното за кадети в Рим (25-31 юли).

Top