Вторият Международен младежки фестивал на акварела с две изложби в Градската художествена галерия - DC news

Вторият Международен младежки фестивал на акварела с две изложби в Градската художествена галерия

Изложбите включват повече от 160 селектирани творби

От днес до 11 юли 2022 г. в Пловдив ще се проведе второто издание на Международния младежки фестивал на акварела, организиран от Международно акварелно общество – България ( IWS – Bulgaria) с куратор Селма Тодорова.

Тази година домакин на изложбите, включващи повече от 160 селектирани творби е Градска художествена галерия – Пловдив с две свои експозиционни пространства.

На 7 юли (четвъртък) в 18:00 ч. в Галерия „Капана” (ул. „Райко Даскалов“) ще се открие чуждестранната изложба. Международно жури в състав: Али Абас – Пакистан, Джансен Чоу – Малайзия, Миран Ким – Корея, Николас Лопес – Перу и Ричард Чао – Австралия селектира 120 автори на възраст от 14 до 35 години от 20 държави.

Общо 34-ма са номинирани, а сред тях 16 са наградени. Всички отличени автори, ще бъдат оповестени на тържествена церемония, на която ще бъде представен и каталогът от събитието.

На 8 юли (петък) в 18:00 ч. в Залите за временни експозиции (ул.“Княз Александър I”№15) ще се открие съпътстваща изложба „Майстори на акварела в България”, посветена на 10-та годишнина на IWS GLOBE.

И двете изложби ще продължат до 26 юли 2022 г.

През дните на фестивала в галерия „Капана” ще се проведат демонстрации на майстори и млади художници – на живо и на запис, специално за събитието от различни краища на света.

Предстои колективно рисуване на 20-метров акварел на открито в двора  Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Гостите на фестивала ще рисуват на различни места в града.

Международен младежки фестивал на акварела – Пловдив, е уникално международно събитие на всеки три години, което се провежда от Международно акварелно общество – България ( IWS – Bulgaria) с куратор Селма Тодорова.

Форумът предхожда III Международно триенале „Духът на Акварела” – Варна, 2022, организирано също от IWS – Bulgaria. Първото издание се проведе през 2019 г. при изключителен успех.

Подобни статии

Top