Второ многодетно семейство без дом заради пожар в Пловдивско

Събират пари и за петчленно ромско семейство с опожарена къща в Устина

В рамките само на няколко дни два пожара в пловдивско оставиха без дом две многолюдни семейства. За едното – на Константина и Петър Димитрови от село Брестник, започна благотворителна кампания. За втория пожар, изпепелил къщата на петчленно семейство от село Устина, стана ясно от предложение от кметицата на селото Нели Бундева до Общинския съвет на община „Родопи”, пише Агенция Монитор. 

В докладната си тя предлага на общинските съветници да отпуснат 2000 лева финансова помощ за 5-членното семейство на глухонямата Фанка Божилова от село Устина. С парите, ако бъдат отпуснати на сесията в четвъртък, трябва да бъдат закупени строителни материали. Идеята е пострадалото многолюдно семейство да успее да вдигне отново дома си. Къщичката им, която е била само от две стаи, е приютявала Фанка, синът й Цветан, снаха й и двете й внучета. Пожарът е възникнал на 21 февруари около 11 часа и е изпепелил изцяло къщичката, която е негодна за обитаване, съобщи кметицата на населеното място.

„Пожарникарите ни казаха, че огънят е тръгнал от комина. Цялата къща е изгоряла. Те живееха в две стаи. Надявам се общинските съветници от община „Родопи” да не ни откажат финансовата помощ. До момента общинския съвет „Родопи” и кметът на общината Пламен Спасов досега не са ни отказвали, надявам се и сега да получим пълната сума, за да може да се помогне на семейството”, казва Нели Бундева.

По думите й пострадалите хора са работливи, а децата им ходят на училище.

Когато е възникнал пожара, възрастните са били на работа, а децата – в класните стаи. Глухонямата Фанка Божилова е била сама в къщата, но за свой късмет в този момент е била излязла навън и не е пострадала.

„Семейството е от малцинствата, но родителите на децата са работливи, децата им ходят на училище. Трудолюбиви хора са. С парите, които ще отпусне общинският съвет в община „Родопи” ще бъдат закупени строителни материали”, казва още Нели Бундева. Освен строителни материали, на семейството ще им трябват дрехи, одеала, а за учениците – учебни пособия, тъй като абсолютно всичките им вещи са били унищожени в огнената стихия.

Бундева е обявила, че се събират средства за пострадалото семейство и в профила си във Фейсбук. От коментарите под поста става ясно, че доста от жителите на селото ще подпомогнат пострадалите.

Подобни статии

Top