Второто дете е много по-непослушно

Второто дете в семейството е доста по-големия беладжия вкъщи, твърди изследване, проведено в САЩ и Дания

Нещо повече: първото дете може да е по-интелигентно, но малкото е по-изобретателно в методите да постига това, което иска и не се свени особено много да създава хаос и дори да крои отмъщение.

Според проучването, ако сте по-малкото дете, е по-вероятно да сте били по-буйни във вашето детство.

Данните са взети от десетки хиляди семейства с две деца, второто от които е момче.

Статистиката сочи безкомпромисно: по-малкото дете в семейството по-често е наказвано в училище. Нещо повече: след това е по-вероятно да влезе в криминалните хроники.

„Резултатите от проучването са забележителни. Показват, че вторите деца, в сравнение с по-големите им братя и сестри, е много по-вероятно да влязат в затвора, да бъдат отстранени от училище и да бъдат въвлечени в детска престъпност.“, казва Джон Дойл, директорът на проучването

Но преди да изпаднете в паника за това какви може да ги свърши второто ви дете, вижте на какво всъщност се дължи това. Може би баткото или каката изобщо не са толкова невинни.

Ето какво казва още Дойл: „Първото дете има ролеви модели на поведение, които са възрастните. Второто дете обаче взима пример от по-голямото си братче или сестриче, което както се досещате, не е толкова рационално, колкото родителите.“

Дори и да обръщат повече внимание на второто си дете, е добре все пак родителите да прекарват повече време и с двете си деца, заедно. Плюс това, първородното дете има едно предимство: то получава цялото внимание на майката и бащата си в първите месеци от развитието си, за разлика от второто.

Добре е да знаете, че проучването, макар и проведено сред голям брой семейства в две страни, не обхваща семейства, в които второто дете е момиче.

Подобни статии

Top