ВВС спасяват катапултирал се пилот над вражеска територия на Гергьовден

Специалните сили ще демонстрират бойни способности на Црънча

Съвместни полети предвиждат за Гергьовден авиобазите Граф Игнатиево и Крумово, съобщиха от Министерство на отбраната. Двете формирования ще демонстрират бойните способности на ВВС.

Полетите ще започнат в 10.50 ч. днес – 6 май, в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево. В тях ще участват самолети МиГ-29 и Л-39ЗА от авиобазата и  вертолети Ми-24 и „Кугар“ от 24-та авиобаза Крумово.

Ще бъде демонстрирана съвместна операция по търсене и спасяване на катапултирал се пилот над вражеска територия.

По време на операцията самолети Л-39ЗА ще имат за задача да открият и обозначат условна точка на приземяване на катапултиралия се пилот. Вертолет „Кугар“ ще инфилтрира в района спасителен екип по способа „рапел“. След елиминиране на враждебна сила на земята от спасителния екип екипажът на вертолета ще ексфилтрира катапултиралия летец с непосредствена авиационна поддръжка от страна на боен вертолет Ми-24. Въздушният периметър над зоната на операцията по търсене и спасяване ще бъде осигурен от изтребител МиГ-29.

В 11.00 ч. в района на Учебен център „Црънча“ Силите за специални операции също ще демонстрират различни бойни способности. Формирования на Съвместното командване на специалните операции ще проведат разузнаване, обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, ще изпълнят парашутни скокове, инфилтрация на снайперистки тим от хеликоптер по способа „бързо въже“, ще представят способности по ръкопашни техники и ще изпълнят динамични стрелби с пистолет и автомат. Демонстрациите ще завършат с парашутен скок и развят отвисоко национален флаг.

В условията на въведеното извънредно положение заради пандемията от COVID-19 гражданите ще могат да наблюдават демонстрациите на способности от ВМС, ВВС и силите за специални операции чрез електронните медии.

Подобни статии

Top