XI МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” със знакови концерти в три последователни дни

В Малката базилика фестивалът ще почете 75-ата годишнина на НУМТИ “Добрин Петков”

След бляскавото начало на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” с рецитал на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, последван от концерт на знаменити барокови солисти, елитният форум продължава с три събития, посветени на различни линии в програмната му политика.

На 26 юни от 18.30 ч. в Малката базилика фестивалът ще почете 75-ата годишнина на НУМТИ “Добрин Петков” (едно от авторитетните учебни заведения в страната, с които МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” си партнира изключително плодотворно вече цяло десетилетие) с клавирен рецитал на абитуриента Николай Маринов – един от най-изявените възпитаници на НУМТИ, вече приет за студент в Лондон от есента на 2020 г.

Фестивалът и фондация “Музикартисимо” години наред играят важна роля в професионалното израстване на Николай Маринов, чрез включването му като солист и камерен изпълнител в редица представителни концерти, майсторски класове, международни гастроли. Талантливият пианист, ученик на именитатата педагожка Светлана Косева, е носител на Първа награда от множество национални и международни конкурси, сред които „Grand Prize Virtuoso” – Лондон, „Николай Рубинщайн“ – Париж, „Моцарт“ в Рим, „Simone Delbert- Fevrier” в Ница, двукратен лауреат на „American Protege” – Ню Йорк и много други.

Изявявал се е в концертни програми на сцените на Карнеги хол – Ню Йорк, Роял Албърт Хол – Лондон, Opéra de Bastille – Париж, свирил е като солист на Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Старозагорската опера, Сливенска филхармония, Round Rock Symphony orchestra – Тексас, Филхармонията на Барласина – Италия.

Участвал е в майсторските класове на Дмитрий Башкиров, Итамар Голан, Джулиян Мартин, Борис Слутски, Джейсън Куак и др. Николай Маринов е трикратен носител на Наградата на Министерство на културата, присъждана за високи творчески постижения.

Големият детски концерт

На 27 юни от 18.30 ч. за осми пореден път на Римския стадион ще се проведе емблематичният за МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ”, посветен на младите таланти.

1 2

Подобни статии

Top