120 години отбелязаха ловците Раковски и Брезово (СНИМКИ) - DC news

120 години отбелязаха ловците Раковски и Брезово (СНИМКИ)

С молебен за здраве и слука започна честването на 120-та годишнина на Ловно-рибарското дружество  „Средногорец“.

Тържеството по случай юбилея  се прведе в местността „Боляринска гора” в землището на село Шишманци,  където  още сутринта се събраха стотици ловци, риболовци и техните симпатизанти, за да отдадат почит на традициите на вековната организация и да се веселят.

Гости на празника бяха  кмета на община Раковски Павел Гуджеров, който е и член на Управителния съвет на дружеството, представители на Националната организация, кмета на Белозем Иван Тачев, приятели на ловните дружини.

Честването бе открито с внасяне на знамената на сдружението и  тържественото им освещаване от отец Елко и отец Младен. На събора на ловците  бяха наградени и участниците в провелия се турнир по ловна стрелба.

Кметът на Брезово Радньо Манолов, който е и председател на дружество „Средногорец“ приветства гостите и направи историческа ретроспекция от създаването на дружеството до днес. Освен, че дружеството е със 120 годишна история, то е едно от най-старите и дейни ловни организации у нас и е сред основателите на Националната организация.

1160 ловци членуват в сдружението

В състава на ЛРС „Средногорец” – Брезово членуват 1160 ловци, организирани в 24 дружини. Сдружението обхваща две общини – Брезово и Раковски. На тяхна територия живеят приблизително 35 000 души. Седалището на сдружението е в град Брезово. Управителният съвет на организацията се състои от 11 членове.

През далечната 1908 г. група от 33 ловци ентусиасти създават Ловджийското дружество – Брезово с първи председател Христо Славков, ръководител на Земеделска банка – Брезово. През 1898 г., когато се учредява Националната организация, двама души от Брезово участват в събранието.

Подобни статии

Top