4 години и половина ще лежи затворнически шеф за подкуп

Присъдата е за корупция

Върховният касационен съд окончателно призна за виновен Николай Кюпарски – старши инспектор и началник група /социална дейност и възпитателна работа/ в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към Затвора във Враца.

Върховните магистрати потвърдиха наказанието му лишаване от свобода за срок от 4 години и 6месеца при първоначален общ режим и 6 000 лева глоба, както и лишаване от права да заема подобна длъжност за срок от 6 години.

Със същото решение е потвърдена и осъдителната присъда на бившия затворник Георги Борисов, на когото е наложено наказание 3 години затвор.

На 19.04.201 г. Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП внесе обвинителен акт срещу Кюпарски и Борисов в Окръжен съд Враца за подкуп в размер на 6 000 лева, извършен в съучастие помежду им, при условията на продължавано престъпление и чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение.

Престъплението е извършено през 2015 година

През 2015 г. Кюпарски работел като старши инспектор и началник група /социална дейност и възпитателна работа/ в затворническото общежитие от открит тип във Враца. В това си качеството той имал право да изготвя и внася становища в Комисията по чл. 73 от ЗИНЗС към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа.

Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Положеният труд се зачита като два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода, уточняват от прокуратурата.

В началото на 2015 г. злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов /бивш затворник, изтърпявал наказание в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ към Затвора – Враца през 2010 г. и 2011 г./, Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях като подкуп сумата от 3 000 лева. Срещу тези пари той щял да предприеме действия за включване на затворника в работните групи и така да му помогне да намали наказанието си, чрез полагане на труд.

Сумата трябвало бъде преведена по сметката на бившия затворник чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“. Борисов подпомогнал бившия затворнически шеф, като водел преговорите с близка на затворника и й дал трите си имена и ЕГН, за да осъществи превода. На 24.04.2015г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.

На 31.10.2015 г. на автогарата във Враца Кюпарски поискал от близък на друг затворник подкуп от 1500 лева, отново, за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск. Този път началникът на група в затворническото общежитие помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъдения, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за какво са парите.

На 08.11.2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала превела чрез „Изи Пей“ сумата от 3 000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

И в двата случая Кюпарски изнудвал затворниците,

като поставял условия на близките им, че ако не дадат парите, няма да изпраща осъдените на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

Прокуратура приведе в изпълнение наложените наказания.

Подобни статии

Top