Ягодовци посрещат над 850 танцьори на „На Петровден с хоро“

фестивал Ягодово

Любители на народните танци от цялата страна се записват за участие в IХ Национален фолклорен фестивал „На Петровден с хоро“

Един от любимите фолклорни ансамбли на пловдивчани ще открие обичаният и вече традиционен фестивал – „На Петровден с хоро“.

Талантливите танцьори от ансамбъл „Седенчица“ с ръководител Нели Карабахчиева ще дадат началото на втория конкурсен етап от фестивала в село Ягодово „На Петровден с хоро“.

Тази година деветото издание на фестивала ще се проведе ден след Петровден – 30 юни (събота).

Желаещите да покажат уменията си в българското фолклорно изкуство и тази година са много. Ягодовци ще посрещнат над 850 любители на народните танци, които цял ден ще вият кръшни български хора на стадиона в селото.

Все още има време желаещите да се запишат за участие в Националния фолклорен фестивал. Участие в него могат да вземат всички танцови групи, самодейни състави и ансамбли изучаващи българският фолклор. Групите заплащат такса в размер на девет лева за участник. Записването за участие във фестивала става до предварително обявения срок 24 юни 2018 г. на e-mаil: baklica1napetrovdenshoro@abv.bg.

„На Петровден с хоро” е фестивал, който има и състезателен характер. Той се провежда в два етапа, като само втори етап е с конкурсен характер.

В първи етап участниците се представят с две волни хорá по техен избор с времетраене до три минути. А във втори етап се представя само един сценично разработен танц.

Възрастови ограничения за участие в първи етап на фестивала няма, а във втори етап танцьорите се състезават в две възрастови групи:
В първи тур: до 15 годишна възраст
Във втори тур: над 15 годишна възраст

Оценените и в двата тура на втори етап участници ще бъдат класирани на три призови места, за които са осигурени парични награди.

Тази година журито, което ще оценява представилите се във втори етап е в състав: Проф. д-р Даниела Дженева – главен художествен ръководител и директор на ФА „Тракия” и заместник-ректор на АМТИИ – Пловдив; ас. д-р Димо Енев – преподавател в АМТИИ – Пловдив, катедра „Хореография” и балетмайстор в ансамбъл „Тракия”; Гл. ас. д-р Благовеста Калчева – преподавател в АМТИИ – Пловдив, катедра „Хореография”

Освен това организаторите на фестивала и в частност водещия на фолклорната забава – актьорът Васил Караманлиев са подготвили много игри и забавления за участниците, като няма да липсват и награди.

Началото на фолклорния празник ще бъде дадено точно в 10:00 часа, като по традиция на фестивалната сцена първи ще стъпят организаторите на събитието – танцов клуб „Бъклица“ с ръководители Мартин Мочков и Драгомир Йорданов.

Фестивалът „На Петровден с хоро“ се организира от хореографа на Северняшки ансамбъл – Плевен Мартин Мочков и Танцов клуб „Бъклица“, под патронажа на кметът на Община „Родопи” Пламен Спасов, кметът на село Ягодово Димитър Дишев и с медийното партньорство на DCNEWS.BG

Подобни статии

Top