Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен и Мишел Диайн във втория ден на Plovdiv Jazz Fest - DC news

Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен и Мишел Диайн във втория ден на Plovdiv Jazz Fest

Plovdiv Jazz Fest отбелязва 70-годишния юбилей на Йълдъз Ибрахимова

В 18:00 ч. днес в Bee Bop Café концерт ще изнесат младите джаз вокалистки от „Класът на Мишел“.

Мишел Дийн е творческият псевдоним на родената в Бургас Михаела Тенев. Тя завършва Музикално училище със специалност контрабас, дипломира се в Държавна музикална академия в София със специалности контрабас и поп и джаз пеене. Нейната активна певческа кариера започва през 1996 г.

От 2005 г. до 2015 г. живее в Берлин. Там тя създава своя джаз група Mishel and The Company, с която се изявява на много немски и европейски джаз сцени.

От 2015 г. Мишел Дийн е воклен педагог в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, където създава и своята джаз школа.

Интересен факт е, че повечето нейни ученици почти нямат представа от джазова музика преди да започнат да се обучават в класа ѝ. Те печелят многобройните награди, а голяма част от учениците на Мишел са участвали заедно с нея в концерти на престижни джаз сцени и джаз фестивали.

Основната програма на 05 ноември ще продължи от 20:00 ч. с безспорно един от най-очакваните концерти тази година – този на Йълдъз Ибрахимова заедно с музикантите Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов.

Концертът е своеобразно събитие, тъй като той е сред малкото нейни изяви в последните години в България. Plovdiv Jazz Fest отбелязва 70-годишния юбилей на певицата и с Наградата за цялостен принос в джаз музиката. Наградата отдава почит към дългогодишната ѝ и забележителна кариера, която надхвърля значително пределите на България.

Вторият концерт от програмата ще бъде на един от най-модерните млади джаз музиканти днес – Емет Коен. С турнета из цял свят, американският пианист и композитор се превърна в истинска онлайн сензация, стриймвайки концерти с нюйоркски музиканти от своя дом по време на пандемията. В края на октомври, излезе и най-новият му албум Uptown in Orbit.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top