Янаки Стоилов: Няма да бъде закрит нито един районен съд в малко населено място

Според министъра проектът за закриване на съдилища се спира, докато не се направи анализ нанеговата целесъобразност

„Няма да бъде закрит нито един районен съд в малко населено място на този етап„,  заяви в Пловдив министърът на правосъдието Янаки Стоилов. Той пристигна в града под тепетата за участие в дискусия по повод на 30 години от приемането на новата демократична Конституция, предаде „24plovdiv.bg“.

„Проектът за закриване на съдилища се спира, докато не бъде извършен сериозен анализ на неговата целесъобразност“, уточни Стоилов. И добави, че не може да се гледа само кариерното развитие на съдиите, но е важен и достъпът на хората до правосъдие.

Министърът посочи, че продължава проверката от Държавната финансова инспекция за обществените поръчки в местата за лишаване от свобода.

„Значителна част от тях са нецелесъобразни, което води до оскъпяване на храната както в затворите, така и в лавките“, посочи Стоилов. Той добави, че  има нужда от подобряване  на условията в затворите и това щяло да стане в скоро време.

Министърът посочи също, че като председател на заседанията на Висшия съдебен съвет когато има сигнали или проблеми, ги поставя на неговото внимание.

„Ето ви само един конкретен въпрос от днешната ми приемна. Имаше хора, които са от списъка на преводачите, защото съдебните органи, съдилища и прокуратури трябва да ангажират тези хора с преводи, докато се оказа, че повечето от тях работят по заявка с някакви фирми, вместо да изпълняват това, което е предписано. По този въпрос ще сезирам ВСС, който трябва да обърне внимание на различните съдебни институции“, каза още министър Стоилов.

По-късно министър Стоилов ще се срещне със съдии в Съдебната палата. С тях той ще разговаря по темата за нова съдебна карта.

Снимка: 24plovdiv.bg

Подобни статии

Top