Янаки Стоилов предлага ВСС да освободи главния прокурор Иван Гешев

В сигнала имало данни за тежко нарушение на служебните задължения

Правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов свиква ВСС заради сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Пред журналисти днес той обясни, че преди два дни при него е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор, съобщи БТА.

В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които „съставляват тежко нарушение на служебните задължения“ и действия, „накърняващи престижа на съдебната власт“, затова и Стоилов предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/ да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Гешев като главен прокурор.

Стоилов допълни на брифинга, че е обобщил мотивите за своето предложение в няколко групи причини, като ще ги представи на самото заседание на ВСС на 22 юли. Информацията, предоставена от Бойко Рашков, надхвърля 100 страници, обясни правосъдният министър и каза, че става дума за разгласяване на данни от досъдебни производства, липса на единен критерии за разследване на лица, заемащи висши държавни длъжности, данни, навеждащи към нарушения на кодекса за поведение на магистратите, и други.

Подобни статии

Top