Янка Такева: Учениците в гимназиален етап трябва да преминат към онлайн обучение - DC news

Янка Такева: Учениците в гимназиален етап трябва да преминат към онлайн обучение

Напрежението в образователната система е много голямо, смята председателят на СБУ

Нужна ли е извънредна ваканция заради COVID ситуацията и ще се премине ли към обучение в онлайн среда отново – тези теми коментираха в „Денят започва“ на БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

„В момента е много голямо напрежението в образователната система„, категорична е Такева.

„Учителите капнаха – по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес, утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок и след това да има една малка ваканция от 4 дни, за да може и учениците, и учителите да си починат“, обясни Такева.

„Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори – Стаматов и Александров, да задвижат нещата“, допълни Такева.

„Всяка седмица по 6 учители умираха от COVID след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението“, допълни тя.

И от Асоциация „Родители“ смятат, че предложението на СБУ звучи разумно

„Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата“, заяви Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

„Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани, и това със сигурност нарушава процеса“, допълни Алексиева.

„Всички тези деца и ученици, които са онлайн – защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите“, коментира Янка Такева.

Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок. Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

„Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано“, коментира и Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

„За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че, има много административни пречки“, допълни Янка Такева.

„Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори“, коментира още Такева.

Снимка: стопкадър БНТ

Подобни статии

Top