Япония се готви да приеме Олимпиадата по план

Министър-председателят на Япония Шиндзу Абе заяви, че крайното решение за провеждането на Токио 2020 ще бъде взето от МОК

Министър-председателят на Япония Шиндзу Абе заяви, че подготовката и плановете за провеждане на лятната Олимпиада в Токио през тази година вървят по план, въпреки пандемията от коронавирус обзела света. Той добави, че все пак последното решение за провеждане на събитието, което е планувано за 24 юли – 9 август, ще бъде взето от МОК.

„Ще преодолеем разпространението на инфекцията и ще приемем Олимпиадата без проблеми, точно както е планирано“, уверен бе Абе.

Япония е сред най-засегнатите страни от пандемията, като има 1400 случая и 28 починали в резултат на коронавируса. Японската част от маратона на олимпийския огън би трябвало да започне на 26 март. Церемонията по официалното му запалване бе проведена в Гърция преди дни, но без обичайната тълпа.

Кметът на Токио също заяви, че се взимат мерки срещу инфекцията, за да се проведе плануваното минаване на огъня по план. „Взимаме мерки заради инфекцията, за да може факела с огъня да премине“, заяви Юрико Койке.

Голяма част от плануваните олимпийски квалификации обаче са отменени и засега не са насрочени нови дати за тяхното провеждане.

Подобни статии

Top