Японският театър Но се качва на Античния театър

Общоевропейският митичен певец Орфей оживява с техниките на японското класическо изкуство

Класическият Японски театър Но става част от официалната програма на Европейска столица на културата в две вечери на Античен театър. На 27-и от 19.30 часа ще оживеят класическите драми  „Крилатите одежди“ и „Земният паяк“.

Традициите на театър Но ще пресъздадат актьорите от театър „Ямамото“. Те ще си партнират на сцената с Мая Бежанска, Стела Кръстева и Маргарита Петрова, на която седемвековни песни и танци ще разкажат за небесни девойки, велики воини и демони.

Специално за Пловдив 2019 театър „Ямамото“ създаде съвременен прочит на класическия Но и кани публиката на 28 септември на пиесата „Орфей“.

В ролята на духа на Евридика ще влезе актрисата Мая Бежанска. На фона на умело съчетани съвременни технологии съдбата на митичния герой ще премине отвъд границите на легендата.

Спазвайки строгия канон на театър Но, пиесата няма да пресъздаде мита за Орфей, а ще се концентрира върху културната и емоционална значимост на образа на древния артист.

Спектаклите са част от проектите с фокус: Японска култура към програмата на „Пловдив 2019“ и се осъществяват в партньорство с Фондация „EU-Japan Fest“.

 

 

 

Top