Явор Гечев в Пловдив: Обединяването на земеделските бази данни в единна система ще спести време на производителите - DC news

Явор Гечев в Пловдив: Обединяването на земеделските бази данни в единна система ще спести време на производителите

Стотици милиони лева има през ББР и ФнФ за различни финансови инструменти за иновации, в т.ч. и за земеделие, съобщи министърът на иновациите Александър Пулев

Обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна система ще донесе реални ползи за производителите, които ще пестят време с електронните услуги и ще бъдат много по-добре информирани в ежедневната си работа, благодарение на интегрирането на данните. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив при откриването на кagroонференцията за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето”. Във форума участваха също и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, както и експерти по дигитално земеделие и производители.

При представянето на визията си за обединението на регистрите министър Гечев даде примери за конкретни услуги, благодарение на които работата на земеделските производители ще бъде улеснена – например вписването в Наредба 3, достъп до актуална агрометеорологична информация, автоматизиране на анализите, свързани с растителната защита и превантивни действия срещу неприятели по растенията.

Явор Гечев изтъкна, че още през следващата година ще бъде повишен контролът по отношение на земеделските практики, благодарение на сателитни изображения.

„За да постигнем всичко това, държавата трябва да работи заедно с производителите, IT компаниите и Министерството на иновациите и растежа“, отбеляза аграрният министър.

IT и земеделието трябва да станат общо ядро, посочи министърът на иновациите и растежа

„Вашият сегмент, на селското стопанство, е най-ключов за иновациите и растежа. IT и земеделието трябва да станат общо ядро, а ние да намерим правилните финансови инструменти спрямо него. През Българска банка за развитие и Фонд на фондовете имаме стотици милиони лева за иновации“, каза пред присъстващите в залата министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Пловдив на конференция за интелигентно земеделие „Поглед в бъдещето“.

„Във Фонд на фондовете се управляват около 2 млрд. лв. ресурс основно от структурните фондове на ЕС, но има и участие от страна на държавата. Основните направления са две. Около 80% от средствата са за директно кредитиране, другите 20% са с фокус върху дялови инвестиции. Там ресурсът е около 250 млн. лв. И по двете направления може да се кандидатства за високотехнологични иновации в земеделието. Има специално разработен продукт за земеделие при малките и средни предприятия с възможност за кредитиране до 2 млн. лв. при облекчени условия“, обясни министър Пулев.

По думите му обаче основният фокус за земеделския сектор е сегментът „дялови инвестиции“, където има пет фонда, които позволяват директна инвестиция в капитала на дружеството. „Говорим за ресурс от 250 млн. лв. Стартиращи компании могат да получат такъв тип инвестиции в размер до 1 млн. евро“, добави Пулев.

По отношение на възможностите от Българската банка за развитие,

министърът посочи, че за сектор „Земеделие“ има специализирани продукти за лизинг и покупка на всякакъв вид техника на много добри условия за срок от 8 години, който е нетипичен за търговските банки. „Това е дълъг срок, с който банката цели да подпомогне бизнеса във високо рисковите сегменти“, каза министърът.

„Има пари за иновации в земеделието, стотици милиони са, и ние вече сме адаптирали местната реалност към световните трендове за финансиране на дигитално, иновативно земеделие и стартъпи в сектора. Фокусирали сме се и вече подобни инструменти работят. И разчитаме на равноправно партньорство между държавата и вас като предприемачи“, каза още министър Пулев.

Той добави, че освен директното финансиране на българския бизнес, другата основна цел на Министерството на иновациите и растежа е да създава стратегически партньорства.

„Преди няколко седмици имах честта да участвам в делегация на президента Румен Радев при посещението му до Обединените арабски емирства. Там подписахме меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите с водещата технологична организация на ОАЕ, G42. Фокусът бе именно изкуственият интелект и роботиката“, припомни Пулев. Той поясни, че земеделието е един от основните фокуси на организацията.

Нейни представители са на посещение в столицата от днес, където ще се срещнат с министъра и ще присъстват и на изложение на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT. То се провежда във връзка двудневна конференция на INSAIT, в която ще вземат участие световноизвестни учени в областта на информатиката и изкуствения интелект.

Министър Пулев обърна внимание и на глобалните тенденции по отношение на планираните инвестиции за иновации в селското стопанство, земеделието и хранителната индустрия.

Той изнесе данни за повишаване на инвестициите в обем от 15 млрд. долара – ръст от три пъти до 2025 г. Очаква се до 4 пъти да нараснат и разходите за технологии с изкуствен интелект – от 1 милиард долара през 2020 г. до 4 милиарда долара през 2026 г. До 4,5 милиарда долара се очаква да достигне и най-бързо развиващият се технологичен сегмент на селското стопанство – мониторингът чрез използването на т. нар. Интернет на нещата.

„До 2050 г., според данни на ООН за населението и глада, световното население ще се увеличи с 2 милиарда души, което изисква 60% увеличение на хранителната производителност, за да се изхранят толкова хора“, добави Пулев.

Подобни статии

Top