Явор Гечев: В земеделското министерство няма пари, нито един свободен лев! (ВИДЕО)

Заради COVID-кризата розопроизводството се е сринало, допълни зам.-министърът на земеделието

„В земеделското министерство няма пари, а заради COVID-кризата много сектори изпитват затруднения“, заяви днес в Пловдив зам.-министъра на земеделието храните и горите Явор Гечев, който добави, че розопроизводството се е сринало.  Истината е, че в момента наистина няма нито един свободен лев за нито една допълнителна мярка, която можем да отворим.

„Всичко това, което е било за 12-те месеца на годината е издърпано по-напред, като парите или са предварително ангажирани, или изхарчени. Не е предвиден допълнителен ресурс, включително за тези специфични сектори, а индикации е имало и се е знаело за това. И тук на практика прозира и тежкото нежелание да бъде актуализиран бюджета. 

Надяваме се много бързо след изборите да има актуализация на бюджета. Ние ще се справим в рамките на нашите ангажименти, включително можем да подготвим нотификации по отношение на различни подпомагания, там, където са необходими средства. Но това можем да направим в рамките на съществуващия бюджет. Така че призовавам политиците, в рамките на каквито и политически окраски да са, да не оставят земеделските производители и преработватели без средства, когато са най-необходими. Необходимо е в първите 15 дни на следващия парламент да има актуализация на бюджета, това е важно за хората„, подчерта Гечев.

По думите му необходими са законодателни промени, особено в областта на розопроизводството.

„Готвим промени в Закона за розата, защото поредната кръпка ще е вредна, ще има и цялостна стратегия“, допълни Явор Гечев.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top