Явор Гечев: Всеки кмет ще получава пълната информация за сечите по места - DC news

Явор Гечев: Всеки кмет ще получава пълната информация за сечите по места

Служебният земеделски министър и председателят на НСККБ Румен Стоянов подписаха споразумение в този смисъл в Калофер

Споразумение за своевременна обмяна на информация за разрешителни за сечи подписаха министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства в България Румен Стоянов. Това се случи по време на откриването на 17-я Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в калоферската местност „Паниците“.

„Имаме някакъв дърводобив, за който кметовете на населените места не знаят къде и кой извършва сечите и дали те за законни“, коментира министърът. По думите му по силата на това споразумение всеки кмет в България в рамките на три дни след утвърждаване на каквато и да е сеч в държавата ще получава пълната информация за сечището. Тази прозрачност ще гарантира запазването на българската природа, допълни Гечев.

„Обсъждали сме тази инициатива с Гечев, когато още не беше министър и благодаря, че я реализира“, каза Стоянов. Той допълни, че след съставянето на правителство е необходимо да се направят промени в закона, така че част от приходите при изсичането на дървесина да влизат в кметствата директно. „Само ще посоча, че камионите, които обслужват сечите, мачкат инфраструктурата“, коментира Стоянов.

След официалното откриване празникът продължи с дефиле на сиво искърско говедо, дългокосместа калоферска коза, старопланинска овца, дъбенска овца, каракачанска овца, каракачански кон, българско овчарско куче.

Източник: БТА

Подобни статии

Top