Явор Гечев: Забраната за внос на зърно от Украйна може да продължи и след 5 юни (ВИДЕО) - DC news

Явор Гечев: Забраната за внос на зърно от Украйна може да продължи и след 5 юни (ВИДЕО)

По думите му за България това е изключителен успех

Общоевропейската забрана за внос на земеделски култури от Украйна ще продължи до 5 юни, като има декларация от Европейската комисия, че това може да продължи и за по-дълго време. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив.

„Това за България е изключителен успех. Това значи, че България е пълноценен член на ЕС, а ЕС е такъв, какъвто трябва да бъде – с вътрешна солидарност между самите държави. Това потвърждава нашата теза, че България има проблеми и комисията отчита това“, обясни той.

До 5 юни има забрана за внос на четири култури – пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Вносът на слънчогледово олио ще продължава да се обследва от ЕК. Явор Гечев каза, че следващата седмица ще се срещне с украинския си колега и двамата ще обсъдят както двустранните отношения, така и вноса на олиото, предава БНТ.

Коридорите ще продължават да се осъществяват, като България и останалите страни ще допускат всички товари от Украйна за реекспорт към трети държави. Страната ни е активна по отношение на коридорите, като до 5 юни ще работим активно по различни предложения за усъвършенстването им, каза министърът.

„Все още не е известна сумата, която българските фермери ще получат от пакета от 100 млн. евро, обещан от ЕК, през следващата седмица комисията трябва да я обяви“, посочи Гечев.

„Колкото и да е, сумата няма да покрие разходите, да не се заблуждаваме, въпросът е количествата зърно и слънчоглед, които имаме в България, да съумеем за този период да ги реализираме“, допълни министърът.

Гечев увери, че няма да има сътресения на пазара и няма да има поскъпване на хляба и олиото. Заяви, че в България има достатъчно слънчоглед и пшеница, които да задоволят нашите нужди.

„Имаме големи количества слънчоглед, царевица и пшеница, на които няма как да се качат цените, защото търсенето и предлагането се сещат. Да са спокойни потребителите, няма да има сътресения на пазара, никой не ги очаква, цените на борсите на зърно падат“, каза още той.

„Незначителни са количествата украинско зърно, попаднали в хляба у нас, а българска пшеница има в излишък„, заяви земеделският министър.

„Имаме 2,5 тона пшеница в България, първокачествена, имаме 1,5 тона царевица и 1 166 000 тона слънчоглед. Това са по-големи количества от това, което можем да реализираме, тъй че не можем да говорим за никаква спекула, нито пък за вдигане цената на хляба„, подчерта Гечев.

България претендира за забрана на вноса на още няколко продукта от Украйна – сред тях са сухото мляко и медът. До 5 юни ЕК ще обследва вноса и на други стоки от Украйна и ще прецени дали да забрани вноса им.

Подобни статии

Top