Яжте на воля! Дебелите с повече шансове да оживеят при зараза

Учените доказаха ползата от излишните килограми

Пациентите с излишни килограми, попаднали за лечение в болницата с някакво инфекциозно заболяване, имат двойно повече шансове да оживеят, отколкото хората с нормално тегло. За това пише The Independent, позовавайки се на датски учени.

Медиците изследвали данните на повече от 18 хиляди пациенти, които били приети за спешна медицинска или хирургическа процедура от 2011-а до 2015-а година. Те разгледали смъртните случаи до 90 дни след изписването от болница и стигнали до извода, че по-пълните пациенти имали с 40% по-малко шансове да умрат, отколкото пациентите с нормално тегло.

Трябва да се отбележи, че при страдащите от затлъстяване цифрата достигнала 50 процента.

Тази тенденция се запазила и при различни съпътстващи фактори, като например пушене, скорошно изменение на теглото или наличие на други заболявания.

Причината за това е, че у болните със затлъстяване, запасите от енергия са повече и могат да бъдат полезни при остри заболявания, твърди лидерът на групата изследователи д-р Сигрид Грибсхолт от департамента по клинична епидемиология в болницата към Орхуския университет.

Освен това затлъстяването било свързано с хроничната стимулация на имунната система, което също може да бъде полезно при остри заболявания.

Изданието привежда в статията си данни от изследването, които са провели медиците от болницата към Медицинския университет в Тайванската столица Тайпе и болницата „Джон Питър Смит“ в Тексас. Учените установили, че у пациентите с излишно тегло шансовете да преживеят пневмония и сепсис били между 22% и 29% повече, отколкото у пациентите с нормално телосложение.

Източник: Life.ru
Снимка: okeydoc.ru
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top