Болниците в Асеновград и Раковски отделят легла за болни от коронавирус

Каназирева: Създаваме оптимална организация в болниците за лечение на COVID-19.

Общинските болници в Асеновград и Раковски  имат готовност да осигурят  легла за настаняване на леки и средно тежки  случаи на пациенти със съмнения за коронавирус. 23 ще бъдат леглата в Асеновград, 29 – в Раковски.

Предстои и болницата в Първомай да уточни с каква възможност разполага  и също да отдели леглова база. Това стана ясно на проведения днес Медицински щаб към Областния кризисен щаб.

Представителите на щаба се обединиха  около становището, че може да има  недостиг на лекари и медицински сестри. Затова бе решено при необходимост да бъдат командировани лекари със специалности вътрешни болести, кардиология и пулмология и специалисти по здравни грижи в  болниците, където възникне недостиг на персонал.

„Опитваме се да създадем оптимална организация на работа, както за пациентите, които ще имат нужда от лечение, така и за лекарите, които ще трябва да се справят в една тежка и трудна ситуация. Знам колко е трудно, колко са притеснени всички здравни работници, както за себе си ,така и за близките си. Но  в тази ситуация няма на кой друг да разчитаме за здравето си. За всички ни, това е изпитание за хуманност и за това, доколко сме запазили основните си човешки  ценности“, коментира Дани Каназирева.

Набират доброволци стажант лекари и сестри сред студентите

Прие се предложение да се изпрати писмо до Медицинския университет за набиране на доброволци стажант-лекари и до Медицинския колеж за сестри. От БЧК ще се поиска актуален списък с доброволците, които биха желали да работят при нужда в отделенията.

На заседанието бе съобщено, че в Областна администрация е постъпило дарение от предпазни ръкавици, които ще бъдат разпределени между Спешна помощ, МБАЛ “Свети Мина“, Инфекциозна клиника и  Детското онкохематологично отделение в УМАЛ “Свети Георги“ и в отделението по хемодиализа в бившата окръжна болница.

Областният управител отново благодари на директорите и лекарите на болниците в Пловдив и областта, които отделят ресурс и хора и които ще са на предна линия в борбата с COVID-19.

Подобни статии

Top