Йоана Буковска-Давидова ще води тази вечер церемонията на Награди „Пловдив“ в Кукления театър - DC news

Йоана Буковска-Давидова ще води тази вечер церемонията на Награди „Пловдив“ в Кукления театър

Спектакълът, по време на който ще станат ясни победителите, носи името „Бъдещето е в нашите ръце”

Тържествената церемония за връчване на Награди „Пловдив“ ще се състои тази вечер – 18 май 2022 г., сряда, от 19.30 часа в Държавен куклен театър – Пловдив. Тази година една от най-обичаните културни институции в града чества 75-годишен юбилей, затова домакините са подготвили много изненади в спектакъла, озаглавен „Бъдещето е в нашите ръце”. Той се осъществява в партньорство с Община Пловдив, БНТ1, Драматичен театър – Пловдив, Държавна опера- Пловдив. Водещи на церемонията ще са обичаната актриса Йоана Буковска – Давидова и актьори от Държавен куклен театър – Пловдив.

Йоана Буковска–Давидова е сред най-популярните и обичани съвременни наши актриси, носителка на петнайсет театрални и филмови награди, а пано с нейни отпечатъци има на Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев“. Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Снежина Танковска и доц. Андрей Баташов. Играла е на сцените на Театър 199 „Валентин Стойчев”, „Българска армия“, „Сълза и смях“, Народен театър „Иван Вазов“, както и в театри из цялата страна – Пловдив, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Разград, Плевен, Русе, Перник, Велико Търново, Шумен, Варна. И е оставила незабравими образи с десетките си роли в прочути театрални творби.

Между 1995 и 2020 тя се е снимала в 26 български, френски и американски филма, участвала е в 16 телевизионни продукции, сред които и сериалите „Откраднат живот“, „Под прикритие“, “Дунав мост”, „Патриархат”, френски и английски продукции, както и детски филмови поредици. В момента зрителите следят с интерес участието на Йоана Буковска-Давидова в ролята  ѝ на прокурор в драматичната поредица „Лъжите в нас“.

Сценариен екип на церемонията за Награди „Пловдив“:

Ева Кьосовска, Веселин Бойдев, Петър Влайков, режисьор – Ева Кьосовска и Веселин Бойдев. Реализацията на спектакъла се осъществява, съвместно с Екип на БНТ-1. Церемонията ще се предава директно по БНТ. На откритото пространство до Римския стадион ще бъде разположен видео екран, на който също може да се проследи церемонията на живо.

Номинираните и гостите ще бъдат посрещнати с червен килим, а Община Пловдив и Държавен куклен театър Пловдив обявиха и благотворителна кауза, която започна преди седмици и продължава и в деня на церемонията. Всички, които желаят, могат да донесат детска книжка по свой избор, която да оставят в „Къщичката за книги“  във фоайето на Кукления театър. Събраните книги ще бъдат дарени на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ за нуждите на болничното училище и лежащо болните деца и ученици.

Припомняме, че престижното отличие „Награда Пловдив“ се връчва всяка година на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Общо 54 предложения бяха внесени за удостояване с „Награда Пловдив“

за събития и културни факти, реализирани през предходната 2021 година в общо 12-те категории. Отново бе отчетен голям интерес и към Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата. Там предложенията бяха 12. На своето първо заседание, отделните комисии, съставени от специалисти в сферата на културата – изявени пловдивски творци, писатели, издатели, преводачи, художници, музиканти и т.н., имаха задача да гласуват и определят номинациите –  не повече от 3 в отделните категории.

На второто заседание на 16 и 17 май, те решиха кой печели наградата във всяка категория. Статутът допуска и възможността да не се връчи награда, ако журито прецени. Припомняме, че наградата е 2000 лева, диплом, статуетка, а за „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева, диплом и статуетка.

Решението на комисиите се пази в тайна, а победителите в 12-те категории, както и носителят за Специалната награда ще бъдат обявени на церемонията тази вечер в 19.30 часа в Държавен куклен театър – Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top