Йоана Илиева завърши 41-ва за Световната купа на сабя жени в Пловдив

Българката допусна обрат в елиминациите от италианката Елоиза Пасаро, днес е отборната надпревара

Най-добрата българска фехтовачка Йоана Илиева се класира 41-ва в турнира за Световната купа на сабя жени в Пловдив. След отличната си игра в пресявките, тя загуби първия си двубой в елиминациите за място сред най-добрите 32 от Елоиза Пасаро от Италия с 12:15.

Българката влезе отлично в двубоя и водеше с 8:3, но съперничката й обърна резултата и спечели срещата. Въпреки загубата Илиева ще се придвижи напред в ранглистата, а националният треньор Ивайло Воденов приема обрата в двубоя като важен урок. След като спечели европейската титла за девойки през 2020 г. Йоана беше принудена да почива заради пандемията и сега е за първа година при жените. Очакванията са да подобрява представянето си, да покаже най-добрата си игра и да побеждава най-сериозните противнички. От българките за по-предна позиция се пребориха Олга Храмова, завършила 76-а и Емма Нейкова – 102-а.

Шампионка в Пловдив стана азербайджанката Анна Башта. Сабльорката, която е N29 в световната ранглиста, победи във финала на индивидуалната надпревара Апити-Бруне Мано от Франция с 15:10. На трето място завършиха Росела Грегорио от Италия и Малина Вонсавади от Франция. Турнирът събра елита на фехтовката при жените и протече при изключителна конкуренция с оспорвани двубои.

Днес състезанието продължава с двубоите в отборната надпревара. България влиза в турнира с големи очаквания към Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Ана Михайлова. Сабльорките ни ще се изправят срещу тима на Великобритания от 09:00 часа в двубой за влизане в топ 16. Преди две седмици българките завършиха на шесто в място в Грузия за Световната купа, като победиха изключително силните съпернички от САЩ, Германия и Полша. Въпреки младостта си нашите състезателки играят със самочувствие и ще излязат срещу противничките си готови за победа.

Източник: БФФехтовка

Подобни статии

Top