Йордан Иванов: Община Пловдив все още не е депозирала доклада за еко оценка на изменението на ОУП в РИОСВ - DC news

Йордан Иванов: Община Пловдив все още не е депозирала доклада за еко оценка на изменението на ОУП в РИОСВ

В пост във Фейсбук областният управител посочва, че въпреки обещанието докладът да бъде внесен в еко инспекцията за месец, това все още не е станало

„Аз държа на думата си, очаквам и от другите да го правят. Особено когато става въпрос за интересите на гражданите.“ – Това написа в официалната си страница във Фейсбук областният управител Йордан Иванов. Поводът е Общия устройствен план на Пловдив, за който от общината под тепетата са обещали в рамките на един календарен месец да бъде актуализиран и внесен в РИОСВ-Пловдив.

Вижте цялата позиция на пловдивския губернатор:

„Аз държа на думата си, очаквам и от другите да го правят. Особено когато става въпрос за интересите на гражданите. 
На 4 май се проведе среща за проблемите покрай приемането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив. Тогава от община Пловдив обещаха, че в рамките на един календарен месец актуализираният доклад за екологична оценка на изменението на ОУП ще бъде депозиран в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ). Аз от своя страна поех ангажимент РИОСВ да разгледа доклада в рамките на пет работни дни.
Днес, 53 дни по-късно, община Пловдив не е депозирала доклада за екологична оценка в РИОСВ. И искам да напомня няколко неща:
– Обещания се дават, за да се спазват. Неизпълнението им руши доверието – освен в личностите, което в случая не е толкова важно, но и в институциите.
– Доклад за екологична оценка на измененията в Общия устройствен план на Пловдив вече е връщан три пъти от РИОСВ и веднъж от експертния съвет – защото все не отговаря на законовите изисквания. Тук любезно ще разясня на кмета на град Пловдив Здравко Димитров – Зико, който напоително обясняваше, че тази оценка не я изготвя общината, а външна фирма, защо този му аргумент е несъстоятелен. Кметът е възложител на дейността на фирмата и има пълната власт и контрол да изисква от търговското дружество, изготвящо доклада за екологичната оценка, резултати, бързина и качество на работа.
– Казус с ПУП-овете в града нямаше изобщо да има, ако общината си беше свършила работата и беше депозирала доклад за екологична оценка в РИОСВ, който да бъде приет без многократни забележки.
Настоявам за публичен отговор пред пловдивчани на следния въпрос:
Защо Здравко Димитров – Зико и администрацията му не изпълниха ангажимента си по обещанието, дадено пред бизнеса и гражданите на Пловдив и в какъв срок общината ще депозира проекта за доклад на екологична оценка в РИОСВ? Моля за незабавен отговор пред широката общественост!
Екологичната оценка е превантивен инструмент за оценяване на евентуалните значителни въздействия върху околната среда и човешкото здраве в резултат от прилагането на планове и програми на национално, регионално и местно равнище. Нейната цел е да гарантира високо равнище на защита на околната среда и здравето на хората и че екологичните съображения се вземат предвид при изготвянето, приемането и изпълнението на програми.“

Подобни статии

Top