Йордан Сталев призна за неотсъдени дузпи за Локо, Левски и ЦСКА (ВИДЕО)

Шефът на съдиите не смята да подава оставка, проблемите на „сините“ не били от реферите

Председателят на Съдийската комисия на БФС Йордан Сталев обяви, че няма никакво намерение да подава оставка, каквото е искането на ПФК Левски в тяхната декларация. Той е предложен от изпълнителния комитет и назначен от президента на централата Борислав Михайлов, което предполага оставането му на тази позиция до обратното решение на президента.

Сталев заяви, че ранглистата на Първа лига включва 18 съдии и точно те ще изкарат първенството до края му. Това означава, че няма да бъдат викани рефери от чужбина. Също така пловдивчанинът обяви, че няма да допусне не само Левски, но който и да е отбор, да си поръчва съдиите за мачовете.

„Кабаков, Станислав Тодоров и Ивайло Стоянов, както и останалите 15 съдии от ранглистата на Първа лига, ще ръководят мачове на Левски, когато Съдийската комисия реши, че трябва да ръководят. Не ме интересува на кой какво му харесва. Никой не може да си избира съдии. Според мене, точно моята независимост вече им пречи на някои футболни клубове, защото те не могат да окадват натиск върху съдиите, обясни Сталев.

Левски има претенции към рефера Ивайло Стоянов, който не е отсъдил дузпа в тяхна полза заради игра с ръка на Пламен Димов. Самият Сталев призна, че наказателен удар трябва да се отсъди и дори коментира няколко спорни ситуации пред журналисти на видео-повторения днес.

„Няма как да бъдат включени чужди съдии в нашето първенство. 18-те съдии от ранглистата на Първа лига ще изкарат първенството. За мене декларацията на Левски е несериозна. Не виждам за какво изобщо се оплакват, след като в две ситуации буквално са облагодетелствани. Това, че отпаднаха от турнира за Купата на страната си е тяхна грешка. До 92-ата минута водят с 2:1 и не могат да го задържат- кой им е виновен? Не си вкарват и дузпите, кой им е виновен отново?, пита Сталев.

„Тези 18 души са елитът на българското съдийство. Грешките, които се правят, са много по-малко от преди. Не искам да коментирам думи на президенти, защото не виждам смисъл. Мога да коментирам единствено думи на хора, които са се занимавали или се занимават със съдийство“.

В същото време председателят на Съдийската комисия на БФС Йордан Сталев очерта три проблема пред българските рефери, но няколко пъти по време на днешната пресконференция подчерта, че проблемите на терена при тяхното представяне намаляват.

Преди началото на първенството нашите основни инструкции бяха насочени в три посоки. На първо място съдиите са инструктирани да предпазват здравето на футболистите при груби нарушения. На второ е обърнато внимание относно поведението на съдиите в наказателното поле и за отсъждането на дузпи или неотсъждането им. Третата точка е адаптацията на съдиите след премахването на допълнителните асистент-съдии. Защото сега съдиите трябва да се движат по различен начин, обясни Сталев.

По отношение на първата точка съдиите се справят добре, може ли са пропуснати да се вдигнат 2-3 червени картона в първите 13 кръга от първенството на Първа лига. Един от примерите е непоказания червен картон на Милош Цветкович при гостуването на Левски в Разград. Самият Сталев даде доста странна трактовка за ситуацията.

Картонът е трябвало да бъде показан, но не е изваден от тактическа гледна точка. И съдията правилно не е показан, но си е червен картон. Относно аспекта работа в наказателното поле, има какво да се желае.

„Имаме проблем при играта с ръка в наказателното поле. Нашите съдии леко изостават. Ще работим, за да бъдат по-решителни съдиите в такива ситуации и да се намалят дузпите. Преди имахме друг проблем, свиреха се несъществуващи дузпи. Сега имаме максимум 1-2 такива дузпи и последният пример е от мача Дунав Русе – Локомотив (Пловдив), когато Валентин Железов я отсъди в полза на домакините, заяви още Сталев.

Един от наказаните рефери е Ивайло Стоянов, а сега вероятно той ще изтърпи второ такова. Първата санкция му е наложена след мача ЦСКА-София- Левски, в която не даде дузпа за армейците. След това с половин уста Сталев призна, че не е дадена такава и за Левски. След този мач наказанието за Ивайло Стоянов от Петрич е било два мача. Също така той заяви, че не е дадена дузпа и за Арда (Кърджали) срещу Царско село, тъй като срещата е била наблюдавана от него по телевизията. Там главен съдия беше Станислав Ставров, който пък накрая стана обект на непрестанни шеги от журналистите.

Той добави, че на съдии от Първа лига са били наложени 12 наказания и това, че не са афиширани, не означава отсъствието им. Наказанията са наложени заради оценки 7,9 или по-ниски. Сроковете на наказанията остават в архива на комисията. Регламентът от правилника за съдийство постановява по-дълги наказания за второ провинение.

В един от последните кръгове са били наказани шестима рефери в Първа лига, което нямало как да не се отрази и на назначенията по-надолу. Така част от хората, които са четвърти съдии в Първа лига, са били изпратени да свирят мачове във Втора.

За първите 13 кръга в Първа лига има подадени едва две жалби от клубове, а наказаните съдии са 12, което показва как Съдийската комисия взима решения без да чака отборите да се оплачат.

„Откакто съм председател на Съдийската комисия не съм ходил нито веднъж на мач като съдийски наблюдател. Причината е, че си стоя в къщи и гледам всички мачове по телевизията, както и повторенията. И аз още преди съдийският наблюдател да ме е информирал, преди да съм получил доклада, аз знам съдията как се е справил, обясни Йордан Сталев.

Общо 306 хиляди евро са вложени в развитието на българското съдийство в последните две години, като парите са пристигнали по линия на УЕФА и от БФС. През 2017-а година сумата е била 143 хиляди евро, а през 2018-а- 163 хиляди евро, обяви още Йордан Сталев. Парите са изразходвани за обучение под формата на семинари и практики, както и за развитие на самите за съдии.

„И смятам, че това се вижда в Европа. От месец юни как се представят нашите съдии в УЕФА? 34 мача за Никола Попов, Георги Кабаков, Ивайло Стоянов, Стефан Апостолов. Това са три мача футзал, 2 плажен футбол, всички останали 29 срещи са мъжки футбол и отзивите са много добри. Само за един мач имаше негативни. Това е доказателство пряко от УЕФА за нашето ниво.

Става дума за срещата от квалификацииге в турнира Лига Европа между Розенборг (Норвегия) и Валур (Исландия), когато Стефан Апостолов даде три дузпи в мача, като те бяха до една в края на срещата. Отзвукът от неговото представяне не е бил никак добър, но Сталев успокои, че на всеки може да се случи и всеки може да бърка. Даде и пример с изпълнението на капитана на Берое Мартин Райнов вчера в срещата с Ботев (Пловдив) от турнира за Купата на България

„Всички тези грешки ще бъдат коментирани на следващия ни семинар. Не смятам, че проблемите могат да бъдат решени с магическа пръчка, но виждате каква промяна имаме, добави шефът на съдиите.

Той добави, че в началото на следващата седмица ще се порведе семинар за млади и перспективни рефери от Втора лига. Ще бъдат събрани пет изградени бригади, като ще им се даде след два кръга да ръководят мачове там.

„Ще ги видите в по-следващия кръг в „Б“ група, но надеждите са в бъдеще те да са водещи съдии в А група. Клубовете да забравят за чужди съдии, такива няма да свирят докато аз съм тук, както и да си избират съдиите, които да им ръководят мачовете. Всеки един съдия от Първа лига ще може да ръководи на всеки един отбор. Ако има проблеми, аз нося отговорност, но натиск няма как да позволя да се случи, категоричен бе Сталев. Това се прави по т.нар КОР-система, която се състои в четири годишни семинара и се наблюдават между 5 и 7 съдийски бригади, които се развиват за елитния футбол.

Той добави, че четирима съдии са се оплакали от натиск и заплахи. Въпросните вербални атаки дошли от хора от клубовете, а Сталев и самите съдии са ги коментирали след самите срещи. Въпросните сигнали са придвижени до президента на БФС Боби Михайлов, а самият той е информирал за това компетентните органи.

Той се изказа ласкаво за работата на Марк Бата – наблюдаващият от УЕФА българското съдийство. Опитът му е ценен и е помогнал доста, участвал е активно в изграждането на съдиите.

„Ние сме малко време заедно с него, но присъствието му в България е изключително положително. А дали то ще продължи, ще реши единствено Борислав Михайлов.

Подобни статии

Top