Йордан Йовчев стана личен треньор на Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров

Легендата на българската и световната спортна гимнастика ще се грижи приоритетно за физическата подготовка на националите

Легендата в спортната ни гимнастика Йордан Йовчев освен генерален секретар на федерацията вече изпълнява и функциите на личен треньор на двата от най-добрите ни състезатели Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров, съобщава БНР. Хъдълстоун спечели квота и ще представя България на Олимпийските игри в Токио през 2021 година, а Александров е надеждата ни да спечели втора виза за игрите в оставащите квалификации догодина.

„Аз отдавна влизам в залата и имам наблюдения как се развиват. Моята грижа е приоритетно физическата им подготовка. Там сме изостанали много. Винаги съм им давал съвети какво трябва да правят, но когато съм в залата с тях те имат по-голяма отговорност. Иначе казват – да, ще го направим господине, но не е много сигурно. За пореден път се убеждавам, че вътрешната конкуренция е най-голямата мотивация. Трудно се тренира сам, но когато между тях има конкуренция, дори леко да ги примързява, като види, че другия се труди, дава повече от себе си“, това сподели специално за БНР олимпийският вицешампион на халки от Игрите в Атина и допълни:

„Искам да им помогна да заякнат, защото в съвременната гимнастика без взривна сила, експлозивност и въобще физически да си по-издръжлив няма как да стане. Те трябва да си усложнят програмите. За да могат да ги изиграят както трябва, да ги издържат, те трябва да са здрави. Това ще им помогне да надграждат, да учат нови упражнения, да ги поставят в комбинации. Трябва в този период да умеят да се съхранят, защото по този път могат да се контузят. Факт е, че ние за да сме конкурентноспособни трябва да имаме много по-голяма трудност в съчетанията си. В момента има лагери на младежкият и на мъжкият национален отбор, защото в календара, поне за сега, е залегнало провеждането на европейско първенство през декември в Баку. Така както вървят мъжете се опитваме да приспособяваме и младежите, да гледат и да имат вдъхновение, да има конкуренция между тях и да имат своите идоли“ , сподели още двойният и двукратен световен шампион.

Йордан Йовчев сподели, че през 2021 година освен отложената световна купа по спортна гимнастика във Варна, България ще посрещне организира състезание по най-новата дисциплина в гимнастиката – паркур. Състезанието също ще бъде кръг от световната купа.

„За сега мислим да я проведем в София, защото ще е по-лесно с пътуването. Искаме да се проведе на открито. Но, ако изберем този вариант, модулите и препятствията няма да са подходящи, ако завали дъжд. Така че трябва да имаме и възможност да я организираме и на закрито. Най-вероятно ще е пред НДК – това е място, където много хора ще могат да се запознаят с този спорт и да го видят“, завърши Йордан Йовчев.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top