Йосиф Миладинов се надява на нещо повече от осминафинал на Олимпиадата

Пловдивманинът получи наградата си за Спортист на месец декември, предстои ваксинация на олимпийските ни отбор по плуване

Пловдивчанинът Йосиф Миладинов, който на 19 декември подобри националния рекорд в коронната си дисциплина 100 метра бътерфлай по време на държавното първенство по плуване в София, иска да постигне по-добри резултати през 2021 година.

17-годишният талант постигна изключителен резултат от 51.08 секунди, което го направи втори в световната ранглиста в тази дисциплина.

Миладинов заедно с Антъни Иванов и Калоян Левтеров имат квоти за участие на олимпийските игри в Токио.

Плувецът беше избран за спортист №1 на декември в анкетата на спортните редакции с 9 гласа, а на второ място с 6 гласа остана състезателката по борба Юлияна Янева, която взе златен медал на световната купа в Белград в категория до 72 кг.

„Доста съм изненадан от тази награда. Благодаря на всички, които са гласували за мен. Важното е през 2021 година да постигна по-добри резултати от миналата.

Ходя на лагери с националния отбор, после за няколко дни в Пловдив и пак с националния отбор. Темата с чужбина е приключила за мен. В Швейцария нямах тази пълноценна подготовка, нямах възстановяване, а тренировките на сухо са доста ефективни за мен. Надявам се да се представя най-добре на тези олимпийски игри, пък каквото трябва ще се случи там. Ако трябва да се ваксинирам срещу коронавируса, за мен няма проблем“, каза Миладинов.

Президентът на БФПлувни спортове Георги Аврамчев заяви, че изминалата година е била изключително успешна за българското плуване.

В момента 9 плувци от националния отбор са на централизирана подготовка, като трима имат покрит норматив „А“ за Олимпийските игри в Токио – Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров. Останалите 6-има са с норматив „Б“, като Габриела Георгиева и Любомир Епитропов са съвсем близо до норматив“А“, което ще им гарантира олимпийско участие, стана ясно на пресконференцията. Тази година три олимпийски квалификации ще се проведат у нас – през април, май и юни. През май е предвидено и Европейско първенство в Будапеща.

„Дано светът и ние да се справим по-добре с тази пандемията и да се върнем към нормалния живот. Изминалата година, въпреки че беше тежка, беше изключително успешна за българското плуване. Постиженията на Йосиф и Калоян Левтеров са с изключителна стойност. Започнахме вече същинската част от подготовката за олимпийските игри, всичко е обезпечено. Имаме възможност за още квоти. Аз казах, че очаквам 4-5, вече имаме три и се надяваме на още две“, каза Аврамчев.

Той добави, че постиженията на Йосиф Миладинов карат всички да мечтаят не само за финал, но и за нещо повече.

„Резултатите на Йосиф ни карат да мечтаем не само за финал на олимпиадата, а и за нещо повече. В момента водим консултации относно ваксинирането – по кое време трябва да се направи, с каква ваксина. До края на месеца трябва да вземем решение, защото през май предстои европейско първенство в Будапеща. Но състезателите сами ще решат дали да се ваксинират или не“, каза още президентът на федерацията.

„Йосиф е още в началото на пътя си, чака го блестящо бъдеще. Неговото постижение е от световен мащаб. В момента 9 състезатели са на централизирана подготовка. Трима от тях са с покрит норматив „А“ и шестима с „Б“ норматив. Имаме възможност в момента да направим силна смесена щафета. Най-важното е, че успяхме да опазим националите от коронавируса, да ги изолираме. Сега имаме отбор, в който има дух, в които състезателите се подкрепят и резултатите са налице. Този отбор е много млад, едва на следващата и на по-следващата олимпиада ще бъде в най-зряла възраст. На 17 години никой не очаква от Йосиф да стане олимпийски шампион“, заяви още Аврамчев.

Старши треньорът на националния отбор Кристиян Минковски също отчете успешна година за плуването.

„2020-а беше поредната успешна година за българското плуване. Постиженията на Йосиф Миладинов се дължат най-вече на труда, който полага и на мотивацията, която има“, заяви Минковски.

Сега на дневен ред пред ръководството на централата стои въпросът с ваксинирането на олимпийския отбор за Токио. Възможно е изискването за поставена ваксина да бъде въведено и за Европейското първенство през май. Тепърва трябва да се вземе решение кога точно да бъдат ваксинирани състезателите, както и с коя ваксина. Предстоят консултации със специалисти. До края на февруари федерацията ще излезе с ясна позиция по въпроса.

Подобни статии

Top